Prin Twitter, spre celebritate

0

Un taximetrist thailandez a devenit celebru prin postările sale pe Twitter – mai exact, în urma transmiterii primelor fotografii şi informaţii de la locul exploziei unei bombe, care a avut loc în Bangkok, la jumătatea lunii februarie.

 

 

Taxi-urile cele mai obişnuite din Bangkok nu sunt maşinile, ci motocicletele mici, care se pot strecuta cu uşurinţă în aglomeraţia infernală din capitala thailandeză. Dejchat Phuangket este un conducător de astfel de taxi şi poate părea şi el la fel de obişnuit precum mijlocul de transport pe care se află toată ziua. Doar că, dincolo de a-şi câştiga existenţa zilnică, Dejchat poartă cu el tot timpul un aparat de fotografiat şi telefonul mobil cu conexiune la internet. Tot ce vede pe drum, fotografiază. Tot ce fotografiază, pune pe Twitter şi pe blogul său. Tehnologia de ultimă oră este cea mai bună prietenă a taximetristului în cauză, despre care BBC a realizat un reportaj în urma celebrităţii câştigate de către acesta datorită unei postări pe Twitter.

Dejchat a fost primul care a ajuns la locul unei explozii, petrecute pe 14 februarie anul acesta, care a distrus parţial o casă locuită de un grup de iranieni. Explozia a fost legată de un atac eşuat, cu o zi înainte, asupra unor diplomaţi israelieni din Georgia şi India. Taximetristul thailandez a fost primul care a fotografiat explozia din Bangkok şi care a dat lumii de ştire despre ce s-a întâmplat acolo, scriind pe Twitter despre incident, despre răniţi, despre starea lor şi arătând fotografiile de la faţa locului. Pentru media din lumea întreagă, imaginile şi informaţiile date de el au devenit rapid sursa şi confirmarea incidentului. Tot ce a pus pe Twitter a fost dat mai departe de alţi utilizatori, cu viteză ameţitoare.

La o zi după explozie, numărul de „followers” pe Twitter ai lui Dejchat s-a mărit de patru ori; a fost invitat în emisiuni tv, s-a scris despre el în presă şi a devenit o celebritate locală. „Eu nu cred că sunt celebru, dar când mi-am căutat numele pe internet am văzut că foarte mulţi oameni au scris despre mine. Aşa că poate că da, poate că sunt faimos pe internet, dar dacă întrebi oamenii de aici de mine, probabil ei nu ştiu cine sunt”, a spus Dejchat reporterului Jonah Fisher de la BBC, care l-a intervievat. Între colegii săi taximetrişti pe două roţi, Dejchat este printre puţinii care ştiu cum să se folosească de internet şi de reţele de socializare – deşi le-a arătat şi altor colegi, nu toţi sunt atât de pasionaţi sau nici măcar interesaţi ca şi el.

Deşi a fost promovat intens după viteza sa de reacţie în cazul exploziei din februarie, Dejchat nu vrea să renunţe la taximetrie, nici măcar pentru o slujbă în jurnalism. „Să merg pe motocicletă este ceea ce ştiu să fac cel mai bine şi cunosc foarte multe rute. Este uşor şi liber, nu am şefi şi mă bucur de independenţa mea”, spune taximetristul thailandez. Dar ceva-ceva tot iese de pe urma celebrităţii: Dejchat (Twitter: @motorcyrubjang) îşi promovează acum serviciile proprii de curierat, la pachet cu diverse ştiri locale pe care, de cele mai multe ori, le vede întâmplându-se sub ochii lui.

 

Aici puteţi urmări un scurt video despre taximetristul thailandez Dejchat Phuangket.

 

Sursa şi foto: BBC

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger