Primul tratament preventiv anti-HIV, aprobat în SUA

0

Regulatorul american din domeniul alimentar, medical şi farmaceutic, Food and Drug Administration, a aprobat pentru prima oară un medicament menit să prevină infecţia cu virusul imunodeficienţei umane, scrie BBC News. Acesta se numeşte Truvada şi poate fi folosit de cei care prezintă un risc ridicat de infectare, precum şi de oamenii care ar putea întreţine relaţii sexuale cu un partener deja infectat.

 

Flickr/Hiro Sheridan

 

Studiile au arătat că medicamentul cu pricina, care este administrat o dată pe zi, poate reduce riscul contactării HIV cu până la 73%, însă unii asistenţi sanitari şi o serie de grupuri din comunitatea HIV s-au opus deciziei FDA. Motivul: circulaţia medicamentului ar putea oferi un sentiment fals de siguranţă şi i-ar putea îndemna pe oameni să-şi asume mai multe riscuri, la care se adaugă şi teama dezvoltării unei versiuni a virusului care să dobândească rezistenţă la Truvada. FDA a spus însă că medicamentul ar trebui inclus într-un plan de prevenţie mai larg, alături de folosirea prezervativului şi de teste HIV constante.

Regulatorul îi îndeamnă pe consumatori să ia medicamentul alături de cele antiretrovirale deja disponibile. Specialiştii spun că există dovezi semnificative cum că Truvada ar reduce riscul transmiterii infecţiei, însă numai dacă tabletele sunt ingerate ca la carte.

 

Puteţi citi şi:

SIDA la 30 de ani. O istorie în date


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger