Primul stat american care va interzice pesticidele dăunătoare albinelor

0

În contextul în care moartea în masă a albinelor devine o amenințare din ce în ce mai mare pentru siguranța alimentară, Maryland devine primul stat american care interzice accesul consumatorilor la neonicotinoide, pesticidele corelate de studii științifice cu declinul populațiilor de albine. Aceste pesticide însă vor putea fi folosite în continuare de agricultorii experimentați, care cunosc riscurile neonicotinoidelor.

”Albinele din Maryland sunt masacrate, iar arma se poate afla chiar în casele voastre,” arăta Washington Post. Peste 60% din stupii aflați pe teritoriul statului american – fiecare având circa 20.000 de albine – au fost rase anul trecut.

Deși cercetătorii nu au indicat cu siguranță o singură cauză a acestor pierderi masive, mulți dintre ei arată că pesticidele joacă un rol esențial în decimarea albinelor. Dintre acestea, neonicotinoidele, introduse în agricultură în anii ’90, afectează sistemul nervos al albinelor. După ce multă vreme au fost disponibile doar agricultorilor, de curând ele au fost făcute accesibile publicului larg: neonicotinoidele se pot cumpăra din magazine în statele americane, ceea ce a accelerat moartea polenizatorilor, ajunsă la cote alarmante.

Departamentul de Agricultură al SUA nu a declarat public o corelație între declinul albinelor și neonicotinoide, iar Agenția americană de Protecție a Mediului (EPA) va finaliza abia în 2018 o cercetare legată de aceste pesticide și rolul lor în așa-numita tulburare de declin a coloniilor. În toamna lui 2015, o curte de apel din San Francisco a judecat un proces deschis în 2013 de către organizaţii ale apicultorilor americani şi îndreptat către EPA, agenţie acuzată că nu a evaluat atent riscurile prezentate de folosirea unor substanţe în agricultură. Mai exact, agenţia a fost învinuită că a permis utilizarea unor insecticide care conţineau o substanţă toxică pentru albine (substanţă dintr-o subclasă a neonicotinoidelor, numită sulfoxaflor).Aceasta a fost o mare victorie a activiștilor și a apicultorilor. În ciuda blocadei de informații a instituțiilor, numeroși oameni de știință au confirmat legătura letală între pesticide și albine.

Astfel, noua schimbare legislativă din Maryland este de mare importanță, recunoscând implicit caracterul nociv al neonicotinoidelor asupra populațiilor de albine. Legea va intra în vigoare în 2018 și va interzice comercializarea acestor pesticide către publicul larg. Singura excepție – discutabilă, în fond – vizează agricultorii cu experiență, care ar putea folosi aceste pesticide ”cu discernământ.” Cu toate acestea, mutarea legislativă va fi un reper pentru statele americane.

La începutul acestui an, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară a început o revizuire legislativă care ar putea modifica o interdicţie aflată în vigoare, ce împiedică utilizarea a trei pesticide neonicotinoide la nivelul Uniunii Europene. Într-o scrisoare adresată Comisiei Europene luna trecută, oamenii de știință din cadrul instituției europene susțineau că vor finaliza evaluarea riscurilor până la sfârșitul lunii ianuarie 2017.

În ciuda interdicțiilor europene, în 2014, România tergiversa interzicerea folosirii unor pesticide dăunătoare albinelor. Autoritățile din România susțineau că, deși sunt dăunătoare, aceste pesticide sunt indispensabile în țară, deși specialiștii arătau că existe alternative mai puțin nocive.

Sursa: Treehugger


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger