Primul stat american care interzice microplasticul în produsele cosmetice

0

Illinois este primul stat american care interzice prezenţa microparticulelor de plastic în produsele cosmetice şi săpunuri, după ce a votat, duminică, o lege în acest sens. Astfel, de la sfârşitul anului 2018, producerea de cosmetice şi săpunuri care să conţină microplastic va fi ilegală în statul menţionat, scrie Gizmodo.

 

 

Totodată, de la sfârşitul anului 2019, va fi ilegală comercializarea produselor cosmetice şi a săpunurilor care conţin microparticule de plastic, pe teritoriul statului Illinois. Legea votată duminică de reprezentanţii statului este considerată un precedent important, având în vedere că şi alte state americane iau în considerare o măsură similară – spre exemplu, New York-ul şi California dezbat proiecte de legi pe aceeaşi temă.

Statisticile susţin că un singur tub cu cremă de curăţat faţa, spre exemplu, conţine, în medie, 300.000 de astfel de microparticule dăunătoare mediului. Unele branduri au şi 360.000 de microparticule per recipient cu cremă. Pentru că sunt foarte mici, cu scopul de a se strecura prin scurgere cât mai uşor, ele trec de sistemele de filtrare şi ajung în diverse surse de apă. Acolo produc foarte mult rău: peştii le mănâncă, deoarece le confundă cu bucăţele de hrană, iar, pe lângă faptul că nu sunt de mâncare, aceste microplasticuri sunt îmbibate cu diverse substanţe poluante, pe care le duc cu ele direct în sistemul digestiv al animalelor marine.

Statul Illinois a ajuns să ia măsura interzicerii lor în produsele cosmetice după ce o serie de analize au arătat abundenţa de microplasticuri din apele Marilor Lacuri (un ecosistem oricum greu încercat). “Lacul Michigan şi celelalte lacuri şi râuri ale statului nostru sunt printre cele mai importante resurse naturale pe care le avem. Trebuie să facem orice este necesar pentru a le proteja. Interzicerea microparticulelor de plastic ne va ajuta să păstrăm apele curate şi să dăm un exemplu naţiunii”, a declarat guvernatorul statului, Pat Quinn.

Mai multe companii producătoare de cosmetice, între care Johnson & Johnson, L’Oréal, Procter & Gamble sau Unilever, au promis de mai multă vreme că nu mai folosesc şi nu vor mai folosi microparticule de plastic în produsele lor, fără să fie obligaţi de o legislaţie să facă asta, ci doar pentru a se alătura, spun ele, luptei pentru păstrarea unui mediu curat şi sănătos.

 

Sursa: Gizmodo

Foto: IH

 

Puteţi citi şi:

VIDEO “Ştiinţa” din spatele produselor cosmetice, supusă testelor

Maşinile de spălat, sursă de poluare microplastică

New York şi California vor interzicerea microplasticului din cosmetice

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger