Primul şi singurul document despre soţia lui Iisus a fost prezentat publicului

2

Ieri, 18 septembrie, o cercetătoare de la Harvard a prezentat publicului un papirus vechi de 1600 de ani care conţine o frază ce ar putea stârni mari controverse în rândul creştinilor din întreaga lume.

 

Povestea a apărut în revista Smithsonian – cercetătoarea  Karen King a prezentat la o conferinţă în Roma un papirus care conţine o frază şocantă pentru dogma creştină milenară: Iisus le-a spus, ea e soţia mea. Din textul scris în limba coptă, limba creştinilor din Alexandria, lipsesc sau sunt greu de citit multe rânduri. După aceste cuvinte, mai jos, în fragment, ceea ce pare o apărare a femeii înaintea unui alt discipol, continuă: Ea va fi în stare să fie unul dintre discipolii mei.

Un alt cuvânt care apare clar în text este numele Maria şi e vorba probabil de Maria Magdalena. Karen King spune că textul nu e neapărat o dovadă a legăturii erotice dintre Iisus şi Maria Magdalena dar e o dovadă că în acea epocă creştinii aveau nevoie să creadă într-o astfel de legătură. Ceea ce e mai interesant e că e primul şi singurul text din antichitate care conţine această poveste.

Întrebarea pe care şi-o pune Karen King e: de ce a supravieţuit numai un singur document cu o astfel de poveste? E o întâmplare sau e din cauză că la un moment dat creştinii au hotărât să schimbe biografia lui Iisus şi să-l  portretizeze ca asexuat?

Citiţi mai multe aici.


2 comentarii

  1. Pingback: Documentul despre soţia lui Iisus, supus testului autenticităţii | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger