Primul satelit operat de un smartphone va fi lansat în spaţiu

0

Primul satelit din lume care va funcţiona cu ajutorul unui telefon inteligent este aproape de lansarea în spaţiu. Nanosatelitul se numeşte STRaND-1, prescurtat de la Surrey Training, Research and Nanosatellite Demonstrator. Are puţin sub cinci kilograme ca greutate şi o înălţime de 30 de centimetri, iar în interiorul său se află un smartphone Google Nexus One.

 

 

Misiunea spaţială miniaturală a fost dezvoltată de oameni de ştiinţă din Marea Britanie (Universitatea din Surrey, Surrey Space Center şi Surrey Satellite Technology Limited – SSTL) şi este prima de acest fel din lume. Data lansării nanosatelitului pe orbită este 25 februarie. De ce satelit coordonat de un smartphone? Potrivit cercetătorilor, pentru că telefoanele inteligente sunt foarte avansate, deja, ca şi tehnologie, o tehnologie de dorit şi în cazul sateliţilor, de la camere video la legături radio, accelerometre şi procesoare de înaltă performanţă – pe scurt, cam orice este necesar unei nave spaţiale, cu excepţia sistemului de propulsie şi a panourilor solare. Plus, desigur, aplicaţiile – pentru că există o aplicaţie şi pentru călătoria în spaţiu.

 

 

„În prima fază a misiunii, STRaND-1 va folosi mai multe aplicaţii experimentale pentru a colecta date, îm vreme ce un computer rulând sub Linux, dezvoltat de către noi, va avea grijă de nanosatelit. În faza a doua, vom trece de pe controlul prin computer pe controlul prin smartphone, pentru operaţiunile pe orbită ale satelitului; astfel, vom testa capacităţile mai multor componente ale telefonului inteligent pentru mediul spaţial”, spun cercetătorii din program. Echipa a finalizat proiectul în numai trei luni, lucrând exclusiv în timpul liber, cercetătorii fiind implicaţi şi în alte activităţi. Ei vor să demonstreze că, cu ajutorul tehnologiei de care dispunem în prezent, putem încerca lucruri noi cu costuri mici şi riscuri aproape zero.

 

 

Sursa şi foto: TreeHugger


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger