Primul robot candidat pentru torța olimpică

0

Până acum, întrebarea era ”dacă” roboții vor purta vreodată torța olimpică. Acum, însă, ea s-a transformat în ”când” se va întâmpla acest lucru, iar motivul pentru care s-a ajuns aici este simplu: un expert în informatică de la Universitatea Aberystwyth (UK) a nominalizat un robot pe lista propunerilor cu purtătorii torței pentru Jocurile Olimpice de la Londra din 2012.

De ce să se bucure numai oamenii de toată gloria? Așa s-a întrebat James Law, expert în informatică și s-a hotărât să nominalizeze un robot ca purtător al torței olimpice. Este vorba despre iCub, un robot – copil, creat cu scopul să învețe (despre) lumea din jurul său exact așa cum ar face-o un țânc ce începe să umble și descoperă, încetul cu încetul, lucrurile, limbajul, socializarea etc. James Law a făcut nominalizarea ca tribut adus unui renumit om de știință, Alan Turing, considerat a fi părintele informaticii moderne. ”Anul 2012 va marca împlinirea a 100 de ani de la nașterea lui Turing, iar purtarea torței de către un robot ar fi cel mai inspirat tribut adus acestui geniu și o inspirație pentru viitoarele generații de ingineri și informaticieni”, a explicat Law.

Din păcate, robotul – copil nu întrunește cerințele standard pentru a fi luat în considerare ca potențial purtător al torței: nu are vârsta peste 12 ani și … nu este viu. Singura condiție pe care o îndeplinește este rezidența în Marea Britanie. Însă neîndeplinirea celorlalte două (în mod cert mai importante pentru organizatorii evenimentului) face ca luarea în considerare a unui robot pentru această misiune să fie, în continuare, o poveste SF. Poate la o viitoare ediție a Jocurilor Olimpice găzduită de Londra lucrurile vor sta altfel.

Sursa: New Scientist

Foto: NS / Lorenzo Natale


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger