Primul rechin hibrid, descoperit în Australia: un act al evoluţiei, spun oamenii de ştiinţă

0

 

În apele australiene a fost observat un rechin care întruneşte caracteristicile a două specii diferite (de rechini). Specialiştii spun că apariţia acestui hibrid ar putea fi semnul adaptării prădătorilor marini la schimbările climatice continue.

 

Rechinul hibrid este o combinaţie între rechinul black-tip australian şi rechinul black-tip comun (black-tip: cu vârful înotătoarei negru) şi nu este singur în ocean. Are o constituţie robustă, au anunţat oamenii de ştiinţă care au făcut descoperirea şi care afirmă că aceasta nu are precedent în lumea rechinilor, dar că, în mod cert, are implicaţii de lungă durată şi foarte importante. „Este surprinzător să vezi aşa ceva, pentru că nimeni nu a mai văzut vreodată rechini hibrizi, nu este ceva obişnuit nici măcar printr-un efort de imaginaţie. Acesta este categoric un act evolutiv”, a conchis cercetătorul Jess Morgan, de la Universitatea Queensland din Australia, coordonatorul echipei care a făcut descoperirea.

Cel puţin 57 de specimene au fost identificate ca aparţinând acestei posibile noi specii, au anunţat specialiştii. Identificarea a avut loc în timpul catalogării speciilor marine de pe coasta de est a Australiei, iar testele genetice au fost cele care au dovedit cu certitudine că, în cazul acestui tip de rechin, caracteristicile sale vin de la două specii distincte. În urma încrucişării celor două specii, hibridul rezultat şi-a putut extinde habitatul dincolo de apele tropicale la care rechinul australian era limitat, ajungând şi în ape ceva mai reci. Pentru oamenii de ştiinţă, acest lucru înseamnă că rechinul australian a găsit modalitatea de a se adapta schimbărilor de temperatură ale apelor, cauzate de încălzirea globală.

„Pentru că s-a încrucişat cu o specie comună, obişnuită cu condiţii mai puţin limitative, putem spune că hibridizarea rechinului black-tip australian a avut drept scop lărgirea habitatului”, a mai declarat Morgan. Oamenii de ştiinţă speră ca, prin analize şi mai detaliate, să poată afla dacă fenomenul este de dată recentă sau se petrece de mai multă vreme şi doar acum a fost observat. Studiul despre descoperire a fost publicat în revista Conservation Genetics şi ar putea revoluţiona teoriile tradiţionale despre evoluţia rechinilor, consideră autorii acestuia. Ei cred că este posibil ca fenomenul să se întâmple şi în cazul altor specii, dar numai viitoare monitărizări vor putea confirma această supoziţie.

 

Sursa: Discovery News

Foto: University of Queensland / Rechinul hibrid

 

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger