Qatar este un stat relativ nou, care şi-a câştigat independenţa faţă de protectoratul britanic abia în anul 1971; totuşi, în existenţa sa de 40 de ani încoace ca stat independent, aici nu a avut loc niciun protest public major sau vreo demonstraţie care să implice mase de oameni. Ţara este renumită pentru bogăţia resurselor sale petroliere, fapt care o pune într-o poziţie avantajată faţă de alte naţiuni.
Statul găzduieşte, zilele acestea, conferinţa ONU pe teme climatice (COP18) şi, cu această ocazie, a avut parte de primul protest public, cu participarea multor tineri şi motivat de problema schimbărilor climatice. Aproximativ 800 de persoane au participat, sâmbătă, la un marş pentru climă desfăşurat la Doha (oraşul unde are loc conferinţa), între care s-au remarcat 100 de tineri activişti, membri ai mişcării arabe pentru mediu. Aceştia au cerut liderilor ţărilor arabe să preia iniţiativa în negocieri şi să demonstreze că sunt interesaţi de soarta planetei. Protestul, însă, oricât de proaspăt a părut, a fost pregătit cu grijă de ONG-uri implicate în acţiuni legate de mediu, cu colaborarea guvernului din Qatar (care, spre exemplu, a asigurat inclusiv cazarea activiştilor sosiţi din diferite ţări arabe la hoteluri luxoase de 5 stele).
Din acest motiv, protestul nu este privit ca unul cu motivaţie reală de către analiştii conferinţei: nu poate fi considerată o „revoltă sinceră” o mişcare ce beneficiază de transport de lux şi sprijin din partea autorităţii statale. Dar, notează TreeHugger, este, totuşi, impresionant că 800 de oameni au fost prezenţi acolo pentru a manifesta: dacă mai multe naţiuni ar face astfel de eforturi pentru a atrage atenţia asupra problemelor generate de schimbările climatice pe care le traversăm, indiferent dacă asta ar însemna să susţină activişti şi activismul, lucrurile ar sta mai bine la acest capitol. Pentru asta, dar şi pentru că a marcat prima sa mişcare publică de stradă în 40 de ani ca stat, Qatarul a primit aprecieri din partea activiştilor de mediu.
Sursa: John Vidal / The Guardian, TreeHugger
Foto: Mohammed Dabbous/Reuters, TH