Există mari șanse ca, anul viitor, astronomii să detecteze o planetă geamănă cu Terra, ceea ce va îndemna omenirea să-și reevaluze locul în Univers, scrie Mashable. Cercetătorii cred că descoperirea ar urma să fie făcută de telescopul spațial Kepler de la NASA. Acesta a depistat până acum peste 2.300 de potențiale exoplanete – corpuri cerești care gravitează în jurul unui stele asemănătoare cu Soarele.
Astronomii au descoperit prima exoplanetă în 1995. De atunci, telescoapele lor au zărit peste 800 de lumi în afara sistemului nostru solar, iar dintre cei peste 2.300 de candidați la statutul de exoplanetă înregistrați de telescopul Kepler, oamenii de știință se așteaptă ca 80% dintre ei să primească confirmarea. Printre corpurile cerești depistate de telescopul de la NASA se numără și nouă planete care ar putea fi locuibile. În decembrie anul trecut, de exemplu, Kepler a găsit una de 2,4 ori mai mare decât Pământul, care ar putea găzdui apă lichidă și viață. Însă niciuna dintre planetele considerate locuibile nu e îndeajuns de mică pentru a fi geamăna Terrei. Numărul mic de planete de dimensiunea Pământului descoperite până acum orbitează prea aproape de stelele lor, ceea ce le face nepotrivite pentru viață.
Cu toate acestea, astronomii sunt foarte optimiști că anul viitor vor da de o planetă mică și stâncoasă capabilă să găzduiască viață. Potrivit lui Mikko Tuomi, de la Universitatea din Hertfordshire, Anglia, ar exista 200 de miliarde de stele în jurul cărora gravitează cel pușin 50 de miliarde de planete. Plecânde de la premisa că 1 din 10.000 sunt asemănătoare cu Pământul, asta ar însemna 5.000.000 de potențiali candidați la statutul de geamănă a Terrei. Dar și dacă este descoperită doar una, asta va avea un efect semnificativ asupra omenirii. Astronomii speră ca descoperirea să-i împingă pe oameni în afara sistemului nostru solar.
“Micii pași pentru omenire vor reprezenta un salt uriaș pentru specia noastră”, spune Geoff Marcy, vânător de planete la Universitatea din California, Berkeley, și cercetător în echipa Kepler. “Trimiterea de sonde robotice pe cele mai apropiate stele va fi cea mai mare aventură a Homo Sapiens. Această inițiativă grozavă va necesita cooperarea și contribuția tuturor marilor națiuni ale lumii. Astfel, vom face primii pași în oceanul cosmic și ne vom amplifica sentimentul unui scop comun pe acest mal terestru [pe care ne aflăm acum]”.