Primul obiect imprimat 3D în spaţiu

0

Astronauţii NASA de pe Staţia Spaţială Internaţională (SSI) au creat primul obiect imprimat 3D în spaţiu. Imprimanta 3D a fost realizată de Made in Space şi livrată pe SSI în cadrul unei misiuni din luna septembrie a acestui an, iar pe data de 17 noiembrie comandantul expediţiei, Barry “Butch” Wilmore, a instalat şi a calibrat echipamentul. Pe 24 noiembrie, acesta a produs prima componentă vreodată imprimată 3D în spaţiu – o planşaibă pentru imprimantă, pe care stă scris: “Made in Space”.

 

 

Piesa obţinută este mai degrabă simbolică decât practică, dar faptul că o componentă de acest tip a putut fi realizată în spaţiu este un pas foarte important: în prezent, toate echipamentele şi ustensilele folosite de astronauţi în spaţiu sunt fabricate pe Pământ şi apoi duse pe staţia spaţială. Dacă produsele obţinute prin imprimare 3D vor fi la fel de fiabile precum cele aduse de pe Terra, misiunile spaţiale se vor putea folosi din plin de această tehnologie şi vor deveni mai puţin dependente de proviziile de pe planetă.

Creatorii imprimantei 3D folosite în spaţiu speră ca aceasta să marcheze un nou început nu doar pentru era explorării spaţiale, dar şi pentru posibilitatea omenirii de a locui departe de Pământ. Scopurile NASA sunt, însă, deocamdată, mai modeste: piesa realizată în spaţiu va fi analizată pe Pământ şi comparată cu o piesă similară realizată aici, pentru a se vedea dacă există diferenţe de calitate. “Dacă o asemenea imprimantă este necesară exploratorilor, ea trebuie să fie capabilă să îşi tipărească singură bucăţi din ea, pentru a putea rezista pe durata unei călătorii lungi, spre Marte, spre exemplu. Ideea este ca, într-o bună zi, o asemenea imprimantă să fie în stare să tipărească o altă imprimantă ca ea”, explică Niki Werkheiser, manager de proiect NASA.

Mai multe detalii: Discovery

 

Sursa: Inhabitat

Foto: NASA/Made in Space

 

Puteţi citi şi:

Primul laptop imprimat 3D din lume, o campanie de crowdfunding de mare succes

Prima grădină creată cu ajutorul imprimării 3D

Un japonez va face închisoare pentru imprimare 3D de arme

Case din saci cu pământ, ridicate cu ajutorul imprimării 3D

Un nou succes al bio-imprimării 3D: vasele de sânge

Case din saci cu pământ, ridicate cu ajutorul imprimării 3D

Un nou succes al bio-imprimării 3D: vasele de sânge

VIDEO Chinezii printează 3D locuinţe din materiale reciclate

Un ghips scos la imprimanta 3D ar putea accelera cu 40% vindecarea oaselor

Primul caiac imprimat 3D din lume este funcțional

Piese de schimb pentru avioane de luptă, scoase la imprimantă 3D

Un român, pe locul 5 la o competiţie mondială de imprimare 3D

Urechi umane scoase la imprimantă 3D

Prima puşcă din lume scoasă la imprimanta 3D – test de funcţionare

Ceas din secolul 17, recreat prin imprimare 3D

NASA a imprimat 3D o parte din motorul unei rachete

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger