Primul meu film documentar. Înscrieri la atelier practic pentru liceeni

0

Asociația VIRA și echipa de organizare a SUPER, festivalul de filme pentru adolescenți, anunţă lansarea unui nou atelier practic de film pentru elevii din București. „Primul meu film documentar” urmează să aibă loc în perioada 8 mai – 31 mai 2015, iar scurtmetrajele realizate în cadrul atelierului vor fi proiectate în iunie, la Festivalul SUPER (11-14

 

 

Ediția atelierului „Primul meu film documentar” asociată Festivalului SUPER dă întâlnire unui număr de 12 liceeni pasionați de film, curioși să învețe despre etapele realizării unui documentar. Pe durata atelierului, participanții vor învăța să folosească o cameră de filmat în scopuri cinematografice şi să înțeleagă mai bine comunitatea din care fac parte. „Primul meu film documentar” se adresează elevilor cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani care se pot înscrie la atelier prin completarea formularului de aplicare și transmiterea acestuia la adresa [email protected] până la data de 1 mai 2015 (cu posibilitatea de prelungire).

„Primul meu film documentar” constă într-o serie de cursuri practice destinate formării de abilităţi în domeniul cercetării de teren, documentării sociale, precum și în domeniul vizualului (tehnici și metode de filmat, editat și fotografiat). Pe parcursul lunii mai, cei 12 participanți vor realiza în echipe filme documentare orientate spre subiecte din propria comunitate care, ulterior, vor fi proiectate în cadrul Festivalului SUPER și în spaţii culturale publice.

Atelierul care va avea loc în luna mai a acestui an vine în continuarea unui model de educație nonformală pe care Asociația Vira l-a dezvoltat în ultimii trei ani și care presupune implicarea activă a tinerilor în problemele comunității. „Primul meu film documentar” este un eveniment organizat premergător Festivalului Super, festival de filme făcute de adolescenți, ajuns deja la a III-a ediție. Conex celor trei zile în care se vor proiecta filme, programul festivalului cuprinde și o expoziție de fotografie realizată de adolescenți pasionați, dar și o incursiune în cinematografie prin intermediul cursului de istorie a filmului susținut de criticul de film Ileana Bîrsan. Ediția din acest an a SUPER nu ar fi putut avea loc fără sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, al Uniunii Cineaștilor din România și Fundației Cărturești.

Începând cu 2012, Asociaţia Vira desfăşoară proiecte de educaţie nonformală ce utilizează filmul documentar ca principală metodă de stimulare a creativităţii şi implicării civice în rândul tinerilor. Este vorba de ateliere de lucru cu sesiuni teoretice şi practice, multe incursiuni pe teren şi lucru în echipă. Toate acestea cu un scop bine definit: realizarea de către tineri a propriilor filme documentare. Atelierele organizate de Asociația Vira s-au desfășurat în mai multe orașe din țară:

  • „Rulment – atelier de educaţie alternativă” | Bârlad 2012-2013
  • „Filmat în comunitatea mea. Atelier de film documentar” | Bucureşti 2014
  • „Primul meu film documentar” | Tulcea, 2014
  • „Primul meu film documentar” | Sibiu, 2014

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger