Primul medicament pentru lupus aprobatîn SUA în ultimii 50 de ani

0

Primul tratament pentru lupus în ultimii 50 de ani a fost aprobat în Statele Unite, o veste îmbucurătoare pentru pacienții cu această boală și o sursă de îmbogățire pentru micuța companie producătoare, informează Reuters.

Oficialii în sănătate au aprobat Benlysta, descoperită de Human Genome Sciences Inc., care combate boala care cauzează ca sistemul imunitar să atace organe și s-a dovedit a fi greu de tratat și studiat.

Vânzările globale anuale ale Benlysta ar putea depăși 3 miliarde de dolari în 2015, iar unii analiști prezic chiar vânzări de 5 miliarde de dolari în următorii ani.

Pentru doctori și pacienți, medicamentul este un progres îmbucurător după decenii de eșecuri ale cercetării în domeniu. “Este un mare succes. Deschide calea către multe alte medicamente pentru lupus”, spune dr. Anca Askanase, reprezentanta Școlii de Medicină din cadrul Universității din New York.

Food and Drug Administration din SUA (FDA) a aprobat medicamentul pentru anumiți pacienții cu lupus activ care primesc terapia standard.

Cercetările arată că pacienții de culoare nu răspund la tratament, dar studiile nu trag o concluzie definitivă din cauza numărului insuficient de subiecți. FDA nu interzice folosirea tratamentului pentru pacienții de culoare, dar recomandă realizarea unui studiu post-aprobare pe această temă.

Folosirea medicamentului nu este recomandată pacienților cu lupus care au suferit probleme cu rinichii sau ale sistemului nervos central.

Aproximativ 5 milioane de oameni din toată lumea au această boală. Medicamentele actuale eșuează sau cauzează efecte secundare grave. “Asta este important la Benlysta – posibilitatea de a avea un tratament de succes care este mai puțin toxic decât medicamentele pe care le folsim de obicei”, spune Benjamin Pruitt, educator în vârstă de 50 de ani care trăiește cu lupus de peste 25 de ani.

Un studiu al companiei producătoare arată că 43% dintre pacienții care au primit Benlysta împreună cu terapia standard nu au mai suferit daune ale organelor după un an de tratament. Acest medicament îl va costa pe un pacient obișnuit aproximativ 35.000 de dolari annual. Benlysta va fi disponibilă în câteva săptămâni.

Foto: Reuters / imagine surprinsă în timpul unui marș pentru conștientizarea asupra pacienților cu lupus în Kuala Lumpur

Citiți și:

Bilingvismul întârzie instalarea bolii Alzheimer

Criza vârstei mijlocii este un mit

Medicamente de la farmacie sau de la piață? Noi prevederi ale Ministerului Sănătății reglementează calitatea plantelor a de vindeca

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger