Primul mare studiu despre relația oamenilor de știință cu religia

0

Rice University a publicat de curând o amplă cercetare legată de relația oamenilor de știință cu religia. În condițiile în care, potrivit pulsului general, știința respinge fervent religia, sunt toți cei care activează în câmpul ei atei? Aceasta a fost una dintre întrebările de bază ale studiului despre ”războiul cuvintelor, alimentat de cercetători oameni religioși și persoane aflate între aceste două tabere,” după cum descrie situația Elaine Howard Ecklund, coordonatoarea studiului.

Deși, la prima vedere, am fi tentați să credem că cei mai mulți oameni de știință sunt atei, cifrele contrazic această ipoteză: ”peste jumătate din cercetătorii din India, Italia, Taiwan și Turcia se autodescriu ca fiin religioși,” arată autoarea. ”Uimitor, de pildă, este că în populația generală din Hong Kong există de două ori mai mulți atei convinși (55%) decât în rândul comunității științifice din regiune (26%).” Desigur, studiul arată că oamenii de știință sunt, în genere, mai puțin religioși decât segmentul majoritar al populației.

În ceea ce privește conflictul dintre religie și știință, autorii cercetării au constatat că doar o minoritate a oamenilor de știință din fiecare context regional consideră că ar exista un astfel de conflict. În Marea Britanie, una dintre cele mai seculare țări studiate, doar 32% dintre oamenii de știință au caracterizat raportul dintre religie și știință ca fiind de natură conflictuală. 25% dintre cercetătorii de la Hong Kong, 27% din cercetătorii indieni și 23% dintre cercetătorii taiwanezi consideră că știința și religia pot coexista și se pot ajuta reciproc.

 Mai mult, studiul scoate la iveală că numeroși oameni de știință cred că religia poate fi o busolă în ”zonele gri” ale moralei. ”Religia oferă o orientare în acele cazuri în care oamenii ar putea fi tentați să o ia pe scurtătură [morală, n.r.],” explică autorii. De asemenea, mulți dintre oamenii de știință intervievați s-au declarat deschiși în a accepta convingerile și practicile religioase ale celor din jur, fie ei colegi, studenți sau prieteni.

 

Pentru realizarea studiului, cercetătorii de la Rice University ar colectat informații de la 9.422 de respondenți din 8 regiuni ale lumii: Franța, Hong Kong, India, Italia, Taiwan, Tucia, Marea Britanie și SUA, realizând 609 interviuri aprofundate. În prezent, este cel mai amplu studiu existent asupra relațiilor dintre credință și știință.

Sursa: PhysOrg

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger