Primul magazin de produse tradiţionale şi ecologice s-a deschis în Bucureşti

2

Bucureştenii încearcă tot mai mult să evite E-urile şi să pună în farfurie mâncare ecologică. Să prepari o cină fără aditivi alimentari este o adevărată aventură, întrucât produsele eco sunt greu de găsit, iar de multe ori sunt organice doar pe etichetă. Aventura s-a mai uşurat de ieri când s-a deschis primul magazin de produse tradiţionale şi organice al Asociaţiei Producătorilor de Produse Tradiţionale şi Ecologice din Maramureş din Bucureşti.

de Roxana Bucată

Băcănia cochetă, prima de acest fel din Capitală, este la îndemâna celor care îşi fac cumpărăturile la Hala Floreasca, fiind situată vizavi de piaţă. Printre sortimentele pe care le recomandă Ioan Tătăran, unul dintre cei trei producători din Maramureş care îşi vând produsele aici, celor preocupaţi de sănătatea lor este carnea de mangaliţă, care are o cantitate redusă de colesterol şi constă din 70% acizi graşi nesaturaţi. De asemenea, clienţii responsabili cu mediul găsesc aici pui ecologici şi pâine de mălai ecologică.

Producătorii din Maramureş şi-au aşteptat musafirii la deschidere cu o gustare sănătoasă, o palincă tradiţională şi muzică polulară, iar clienţii nu au întârziat să apară. O doamnă, care a intrat din greşeală în magazin, nu a plecat fără o bucată de brânză de burduf cu busuioc şi, încântată, spune că va repeta greşeala. “Eu am fost crescută în Dobrogea, de bunica mea, numai cu mâncare sănătoasă, din curte şi aşa încerc să-l hrănesc şi pe băiatul meu”, spune aceasta, bucuroasă că are, de acum, magazinul aproape.

“Magazinul era o necesitate, întrucât la târgurile de produse tradiţionale se infiltrează multe produse false, comercianţii cumpără produse convenţionale din supermarket şi susţin la târg că sunt naturale. În plus, este o cerere mare, bucureştenii sunt doritori de produse adevărate”, spune Ioan Tătăran care se aşteaptă la numeroşi clienţi. O parte dintre produsele din magazin sunt ecologice, iar restul sunt tradiţionale, realizate după reţete strămoşeşti din Maramureş, dar toate produsele sunt fără aditivi alimentari.

Dacă ezită cineva să intre în magazin de teama preţurilor, Ioan Tătăran ne spune că e doar o prejudecată că produsele ecologice sunt mai scumpe decât cele convenţionale. “Nu e mai scumpă neapărat, dacă facem un calcul. Dintr-un kilogram de cotlet eu fac 700-800 de grame, ei fac 1.400 – 1.500 de grame, pentru că bagă înlocuitori, deci care-i mai scump? E vorba de sănătatea omului, până la urmă”, spune acesta care adaugă că e mult mai greu să produci ecologic, ceea ce presupune mai multă muncă manuală, creşterea plantelor şi animalelor natural, fără aditivi, fără tratamente, fără antibiotice, fără pesticide, doar cu îngrăşăminte naturale.

Galantarele sunt ofertante. Clienţii pot găsi o varietate de cârnaţi ţărăneşti, picanţi, de vită, de casă, de mangaliţa, cu preţuri între 40 şi 60 de lei kilogramul, dar şi specialităţi precum cotlet haiducesc la 60 de lei kilogramul, jambon afumat – 50 de lei kilogramul, salam de casă – 50 de lei kilogramul, slănină afumată mangaliţa – 28 de lei kilogramul, ceafă presată – 60 de lei kilogramul sau pui de gâscă eco – 30 de lei kilogramul.

Şi la brânzeturi, oferta este bogată: brânză de burduf – 35 de lei kilogramul, urdă aperitiv cu mărar – 20 de lei kilogramul, brânză de burduf cu busuioc – 35 de lei kilogramul, telemea de oaie cu chimion – 23 de lei kilogramul, caşcaval – 35 de lei kilogramul sau brânză în coajă de brad – 35 de lei kilogramul.

Tot în magazin găsiţi şi sortimente tradiţionale de fructe şi legume, dar şi dulceţuri naturale şi magiun din prune bistriţene, produs în cazan special, la curte. Dulceţurile costă între 10 şi 12 lei borcanul, iar magiunul costă 26 de lei kilogramul.


2 comentarii

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger