Primul hamburger de laborator, în valoare de 325.000 de dolari, va fi mâncat la Londra

0

Un grup mic de oameni de știință de la Universitatea din Maastricht, Olanda, a finalizat primul hamburger artificial, produs in-vitro din bucăți de țesut muscular crescut în laborator, care va fi prezentat și consumat în cadrul unui eveniment organizat în Londra. În ciuda beneficiilor și a gustului “rezonabil” care îi sunt asociate, noul burger are un cost de producție uriaș: 325.000 de dolari, adică 250.000 de euro.

 

 

Potrivit Fastcoexist.com, consumul de carne de laborator, care ar înlocui carnea provenită de la animale vii, ar avea numeroase beneficii de mediu. Un studiu publicat în 2011 arăta că producerea cărnii în laborator nu implică defrișarea pădurilor și transformarea lor în pășuni și nici emisiile de metan generate de pârțurile vacilor. Totodată, ea se vrea un răspuns la cererea alimentară în creştere, dar şi o soluţie care ar cruţa viaţa a milioane de animale.

Cu toate astea, prețul cărnii artificiale e complet nesustenabil momentan. Mark Post, cercetătorul principal din spatele hamburgerului de 250.000 de euro, preț acoperit de un donator până acum anonim, spune că a amânat în repetate rânduri finalizarea lui, care urma să aibă loc în noiembrie. Produsul constă din 20.000 de fâșii subțiri de tesut muscular crescut în laborator care, deși nu conține grăsime, ar avea un gust rezonabil. La evenimentul din Londra, omul de știință vrea să condimenteze burgerul cu sare și piper. Acum, carnea artificială are la bază substanțe organice, cum ar fi serul fetal de vițel, folosit ca mediu pentru dezvoltarea celulelor, care vor trebui înlocuite ulterior cu unele de origine neanimală.

În ceea ce privește procesul de producție, acesta începe cu prelevarea din gâtul vacilor a unor celule de tip miosatelit, care repară țesutul muscular, și continuă cu plasarea lor în recipiente, împreună cu serul fetal de vițel mai sus amintit, mediul de dezvoltare a celulelor. Acestea din urmă sunt dispuse pe o pastă de gel într-un vas de plastic. Aici substanțele nutritive ale serului de vițel sunt reduse, ceea ce înfometează celulele și le obligă să se separe în celule musculare, care se îmbină în cele din urmă în fibre musculare numite miotuburi și încep să sintetizeze proteine. Produsul final este o fâșie de țesut care ar arăta ca un tăițel de orez roz. Următorul pas este ca oamenii de știință să-și dea seama cum să producă hamburgerul în mod mai eficient pentru a reduce costurile.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger