Primul “drum solar” din lume a produs mai multă energie decât se estima

4

SolaRoad, prima pistă de biciclete concepută să genereze energie solară, a depăşit, în primele şase luni de când a fost pusă în funcţiune, calculele estimative. Deschis în noiembrie anul trecut la Krommenie, un sat din apropierea capitalei olandeze, acest “drum solar” a generat destulă energie pentru a alimenta o gospodărie de o singură persoană, pe durata unui an. Pornind de la acest exemplu, cercetătorii iau în calcul folosirea drumurilor pentru a genera energia necesară alimentării iluminatului public, a sistemelor de semnalizare din trafic şi a maşinilor electrice.

 

solaroad

 

Reprezentanţii TNO, compania de inginerie care a conceput SolaRoad, pista solară cu lungime de 70 de metri, au declarat că nu se aşteptau la rezultate aşa de bune în aşa de scurt timp: în jumătate de an, pista a înregistrat un exces de 3.000 de kWh. “Dacă extindem calculele la producţia anuală de energie, estimăm că vom obţine peste 70 kWh pentru fiecare metru pătrat, pe an, cantitate pe care am estimat-o ca fiind pragul maxim, în condiţii de laborator,” arată Sten de Wit, de la TNO.

Pista este construită din beton, iar în ea sunt inserate panouri solare de siliciu, protejate de un strat de sticlă armată, gros de un centimetru. Acest strat poate susţine bicicletele şi alte vehicule pe două roţi, precum şi traficul pietonal. Energia electrică pe care o produce este injectată în reţeaua de alimentare electrică. De când a fost dat în folosinţă, SolaRoad, despre a cărui inaugurare v-am povestit pe TOTB, a fost folosit de circa 150.000 de biciclişti.

Din cauza vremii nefavorabile şi a fluctuaţiilor de temperatură, sticla protectoare folosită pentru a acoperi panourile solare a fost vag deteriorată, însî în urma reparaţiilor, problemele s-au rezolvat. SolaRoad este conceput să dureze trei ani, interval în care va funcţiona experimental.

Sursa: Huffington Post

 

Puteţi citi şi:

Spania va fi prima ţară cu iluminat public alimentat din energie eoliană şi solară


4 comentarii

  1. Pai…sa ne intelegem: pista de biciclete NU GENEREAZA energie solara.
    Probabil convertesc energia solara,in energie electrica.
    Bun.
    As fi curios daca acest “drum” s-ar fi construit in Romania…prin reducere la absurd,desigur, cat ar fi costat si,mai ales, cat ar fi rezistat la…furaciuni.

  2. Ar fi bine sa modificati: panourile ma gandesc ca sunt fotovoltaice (daca produc energie electrica) si sunt din siliciu (Si in tabelul lui Mendeleev) si nu silicon. Silicon ii spun englezii noi ii spunem siliciu… Interesant proiectul.

  3. Aderenta la suprafata sticlei este f. scazuta, mai ales pe timp de ploaie. Uzura in timp este f. rapida. Proiectul asa cum este conceput nu are cum sa fie fiabil!!! Mai mult se stie ca aceste celule solare produc o anumita cantitate de energie cand sunt noi, iar in timp de 2-3 ani aceasta scade cu pana la 30% in conditiile in care suprafata sticlei de protectie ar fi perfecta. daca si aceasta devine mai opaca in timp randamentul ajunge pana aproape de 40%. Acest mod de obtinere a energiei electrice este pretabil in plan vertical. Peretii cladirilor care au fatade catre soare pot fi imbracati cu astel de panouri, de ex., asa uzura va vi mult scazuta dar si acestea necesita spalare periodica din cauza depunerilor de praf care in combinatie cu picuri de la ploaie reduc puterea de captare f. mult. Nu inteleg cum de oameni care lucreaza de mult timp in acest domeniu nu gandesc ceva mai mult inainte de a cheltui banii, in general ai comunitatii, in proiecte care din start sunt nefiabile!?

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger