Primul container din București pentru reciclarea hainelor ce vor fi donate în scop umanitar

12

Din 10 martie, bucureștenii pot dona haine oamenilor nevoiaşi prin containerul colector instalat în faţa clădirii Ambasadei Republicii Cehe şi a Centrului Ceh (Strada Ion Ghica nr. 11). Aceste instituţii, care au avut iniţiativa amplasării containerului, vor colabora cu o serie de organizaţii nonguvernamentale pentru a strânge haine și încălțăminte în scopuri umanitare. Containere asemănătoare există deja în peste 90 de localități din România, dar cel din faţa Ambasadei Cehiei va fi primul din Bucureşti.

„La începutul proiectului am strâns haine pentru ajutorarea refugiaţilor din tabăra din Serbia. Am organizat tot procesul, am anunţat colecta, am împărţit donaţiile şi ne-am ocupat de transport. Ne-am dat seama că în Bucureşti nu exista încă niciun loc unde să se colecteze haine sau încălţăminte în scopuri caritabile. Ne-ar plăcea ca, prin amplasarea primului container pentru textile în faţa clădirii noaster, să inspirăm şi alte organizaţii să facă locuri de colectare similare“, spune directorul Centrului Ceh, František Zachoval.

Hainele pe care oamenii le vor lăsa în containerul din faţa Ambasadei Cehiei vor ajunge apoi la organizaţiile nonguvernamentale locale care le vor distribui oamenilor nevoiaşi din România şi din străinătate. Organizatorii vor astfel să reacţioneze la diferitele situații în care este nevoie de ajutor umanitar şi totodată să ajute grupurile de persoane defavorizate care au nevoie de ajutor permanent.

„Textilele reprezintă peste 20% din deşeurile mixte. Containerele pentru textile şi haine au un mare potenţial de a salva mediul înconjurător“, a declarat ambasadorul Republicii Cehe la Bucureşti, Vladimír Války.

Deocamdată, în România, nu există posibilitatea reciclării textilelor pentru că nimeni nu dispune de tehnologia necesară. De aceea, containerul din faţa Ambasadei Cehiei este doar pentru haine curate, fără defecte, care pot fi redistribuite şi refolosite.


12 comentarii

    • RECICLÁRE, reciclări, s. f. Acțiunea de a recicla. 1. Formă de perfecționare profesională în vederea actualizării cunoștințelor dobândite anterior în specialitatea respectivă. 2. Introducerea unor reziduuri, deșeuri etc. într-un proces tehnologic pentru a obține reutilizarea și valorificarea lor sau în scopuri ecologice. – V. recicla.

  1. Nu este total corecta informatia. H&M colecteaza de ceva vreme haine pentru reciclare, chiar si cu defecte, din care se fac carpe si izolatii, etc. Iar cele curate si fara defecte sunt redistribuite, in functie de gradul de degradare. Dar containere prin oras nu erau si chiar ma gandeam daca o sa apara, pentru ca in Noua Zeelanda am vazut astfel de containere peste tot, era o asociatie care lupta impotriva cancerului. Puteai sa aduci acolo haine si textile de casa.

  2. berindei valerica on

    Este o initiativa laudabila numai daca cine se ocupa de aceasta problema o va face asa cum trebuie,cu cap si cu suflet.Am vazut ca se spune ca se face pentru romani si pentru cei din strainatate.Nu este rau sa se dea si celor din afara dar numai dupa ce se va da celor din tara,care sunt asa de saraci si de multi.Bine ar fi sa se faca mai multe centre in bucuresti si sa se popularizeze.

  3. Cred ca mai bine ar fi daca in loc sa vorbim mult ( mult prea mult), si corect, am face ceva pentru cei necajiti.
    Donati, oameni buni, lasati vorba!

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger