Primul ClubHouse pentru românii bolnavi mintal

0

Fundaţia Estuar va inaugura în octombrie primul centru de tip “ClubHouse” din România, unde oamenii cu probleme de sănătate mintală vor învăţa cum să-și găsească un loc de muncă. “Clubul” se va concentra atât pe dezvoltarea abilităţilor de viaţă ale beneficiarilor, cât şi pe sprijinirea lor în găsirea unui loc de muncă.

 

 

de Liviu Florea (AlTreilaSector.ro)

 

“Este foarte important de menţionat că, deşi centrul se adresează persoanelor cu probleme de sănătate mintală, ClubHouse-ul nu oferă servicii de consiliere psihologică sau psihiatrică pentru beneficiari”, spune Amedeea Enache, directorul executiv al Fundaţiei Estuar. “Pentru astfel de probleme, vom orienta persoanele în cauză către un centru de zi.”

ClubHouse este un model american, apărut în 1948 la New York, sub denumirea de “Fountain House”, la iniţiativa unui grup de oameni cu istorie psihiatrică. Spre deosebire de alte programe, ClubHouse-ul a fost creat pe baza ideii că membrii săi (persoane cu probleme de sănătate mintală) pot lucra productiv şi pot avea în acelaşi timp o viaţa socială satisfăcătoare, în ciuda unei probleme de sănătate mintală.

“Obiectivul nostru pentru următorii doi ani este să ‘plantăm’ ClubHouse-ul în spaţiul bucureştean, să-l popularizăm şi să demonstrăm autorităţilor că, într-un astfel de centru, costurile sunt mult mai mici decât într-un spital de psihiatrie”, menţionează Enache.

În România există peste 113.500 de persoane (adulţi şi copii) cu handicap mintal, arătau datele Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Handicap din septembrie 2013. Dintre ele, aproape 10.000 sunt instituţionalizate. Totodată, România are mai mult de 380 de instituţii publice de asistenţă socială pentru persoanele adulte cu handicap (indiferent de handicap), de care beneficiază puţin peste 19.200 de oameni.

“În România trăim într-un stat de asistaţi social şi cel mai important lucru pe care statul îl face pentru persoanele cu probleme de sănătate mintală este să le dea nişte indemnizaţii şi nişte pensii de handicap. În felul ăsta, le menţine inactive”, subliniază oficialul fundaţiei.

Sursa de finanţare pentru  înfiinţarea clubulului este Fondul ONG. Pe lângă centrul de zi, proiectul fundaţiei va include şi un call center naţional, în care vor lucra 12 oameni, în patru oraşe din ţară – Bucureşti, Cluj, Giurgiu şi Ploieşti. “La call center vor putea suna atât persoane cu probleme de sănătate mintală, cât şi oameni fără probleme, şi vor putea pune ce întrebări doresc”, mai spune Enache. “Cei care vor răspunde întrebărilor vor fi specialişti, atât pe partea de consiliere psihologică, cât şi pe zona de consiliere socială.”

Proiectul pentru înfiinţarea call centerului şi a centrului ClubHouse a început în aprilie, va dura doi ani şi va beneficia de o finanţare de circa 250.000 de euro.

Acest material a fost preluat de pe site-ul AlTreileaSector.ro.

Foto: Facebook/Fundația Estuar


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger