Primul Centru de Îngrijire Paliativă cu profil clinic şi educaţional din Bucureşti

0

Hospice Casa Speranţei, o organizaţie de caritate neguvernamentală înfiinţată la Braşov în 1992, va începe în primăvara lui 2012 construcţia pentru primul Centru de Îngrijire Paliativă din Bucureşti, care se va finaliza în vara lui 2013 în Sectorul 2 al Capitalei. Îngrijirea paliativă reprezintă îngrijirea pacienţilor cu boli în stadiu terminal, primii suferinzi urmând să fie internaţi în noul centru în toamna lui 2013.

“Scopul îngrijirii paliative este alinarea, asigurarea unei cât mai bune calităţi a vieţii pentru bolnavi şi pentru familiile acestora”, spun iniţiatorii proiectului. “În România, sistemul sanitar nu oferă bolnavilor aflaţi în faze terminale îngrijire paliativă, iar bolnavii şi familiile acestora sunt complet expuşi în faţa bolii”. Îngrijirea paliativă este menită să înlature suferinţa pacientului şi a familiei sale prin identificarea precoce şi tratamentul durerii şi al altor probleme specifice bolii avansate, prin asistenţă psiho-emoţională, socială şi spirituală (mai multe amănunte despre aceste practici aflaţi aici).

Desfăşurat pe 3 nivele şi 3.421 metri pătraţi, noua unitate va asigura servicii complexe de îngrijiri paliative în regim de internare, în ambulator, în centre de zi şi la domiciliul pacienţilor oncologici, îmbunătăţind astfel gradul de acoperire a nevoii de servicii paliative în Bucureşti. Centrul va avea o capacitate de 30 de paturi de internare continuă pentru perioade limitate de timp şi va putea asigura anual aproximativ 700 de internari pentru bolnavi oncologici în stadii avansate. Serviciul de consultaţii în ambulator va acorda aproximativ 8.000 consultaţii de îngrijiri paliative anual, iar centrul de zi peste 5.000 de participări în cadrul centrului.

Echipa interdisciplinară de îngrijiri paliative la domiciliu va avea o capacitate curentă de îngrijire de aproximativ 200 de pacienţi oncologici, asigurând aproximativ 11.000 de vizite de îngrijiri paliative la domiciliu. Toate serviciile oferite vor fi asigurate în regim de gratuitate pentru pacienţi. Pe lângă serviciile clinice, Centrul va asigura pregătire teoretică şi practică pentru personal de specialitate necesar dezvoltării serviciilor de îngrijiri paliative din întreaga ţară (medici, asistenţi medicali, asistenţi sociali, psihologi, terapeuţi, etc).

Echipa centrului va avea peste 100 de angajaţi, medici, asistenţi medicali, asistenţi sociali, psihologi, terapeuţi şi alt personal cu pregatire de specialitate în domeniu. Construcţia Centrului de Îngrijire Paliativă va costa aproximativ 4,7 milioane de euro (suma acoperă cheltuielile de construcţie, finisare şi echipare, dar şi costurile de funcţionare, pregatire teoretică şi clinică a personalului şi de salarizare a acestuia pentru primele 9 luni de funcţionare). Până în acest moment s-au strâns din donaţii 2,6 milioane de euro.

Conform recomandarilor internaţionale de estimare a nevoii de paliaţie, la populaţia municipiului Bucureşti peste 15.000 persoane ar avea nevoie anual de îngrijiri paliative, dintre care peste 6.000 de bolnavi onocologici. Conform OMS, se recomandă 10 paturi de paliaţie la 100.000 de locuitori, în condiţiile în care sunt asigurate şi servicii de îngrijiri paliative la domiciliu. În prezent, în zona Capitalei există 6 paturi la C.I.P. Sf. Nectarie (Bucureşti) şi 16 paturi la C.I.P. Sf. Irina (Voluntari).

Aici puteţi afla mai multe detalii despre proiect şi despre iniţiatorii săi.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger