Primul cartier cu case pasive și design bioclimatic din țară

0

Designul bioclimatic este pentru prima dată încorporat într-un proiect imobiliar din România care va conține 60 de case pasive. Cartierul se construiște în Tunari și a obținut și prima certificare “Casă Verde” din București, acordată de Romania Green Building Council (RoGBC). Pe lângă costurile de întreţinere semnificativ reduse, datorate necesarului minim de energie pentru încălzire, gradul ridicat de confort este cealaltă calitate atractivă a acestui tip de locuință.

 

vila-curte

“Pentru a răspunde cerințelor de viitor în materie de eficiență energetică ne-am inspirat din trecut, așa cum oamenii obișnuiau să construiască în mod tradițional”, a explicat Leonidas Anastasopoulos, managing partner al Alesonor, dezvoltatorul ansamblului rezidențial. Pentru a exploata la maxim lumina și căldura solară, majoritatea ferestrelor, de dimensiuni mari, sunt orientate către sud. Astfel, pe timpul iernii crește cantitatea de lumină și căldură provenită din radiația solară. Pentru a evita supraîncălzirea locuinței pe perioada verii, tot în partea de sud a casei, au fost plantați mai mulți arbori cu frunze căzătoare care asigură umbra și răcoarea necesare. De asemenea, ferestrele camerelor orientate către sud sunt prevăzute cu jardiniere, cu vegetație bogată, cu același rol de protecție. Pentru a diminua impactul vântului în partea de Nord – Est a casei au fost plantate specii de conifere, care datorită coronamentului permanent sunt o bariera naturală ideală pentru viscolele din acea zonă.

Luxul verde începe de la 230.000 plus TVA

Din punct de vedere tehnic casele au fundația izolată, fapt care reduce spre zero pierderile de căldură la sol. De asemenea, pereții au încorporată o termoizolație de minim 20 de centimetri. Încălzirea casei se face prin plafonul camerei, iar în băi prin pardoseală, fapt ce asigură o temperatură constantă în toată clădirea. Casa este prevăzută atât cu panouri solare, care asigură încălzirea apei, cât și cu panouri fotovoltaice care asigură o mare parte din necesarul de energie. Iluminarea în locuință se face doar cu instalații LED, iar temperatura și consumul energetic pot fi urmărite cu ajutorul unei aplicații chiar de pe telefonul mobil. Costul total cu energia al unei astfel de case este de aproximativ 650 de euro pe an, în timp ce pentru o locuință construită după standardele obișnuite, și la aceleași dimensiuni, acestea se ridică la 4.000 de euro pe an, potrivit declarațiilor făcute de Anastasopoulos.

Puteți citi articolul integral pe Green Report


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger