Primul cardinal din Haiti luptă împotriva sărăciei

0

Chibly_LangloisPapa Francisc se va întâlni luna aceasta cu primii numiți pentru Colegiul Cardinalilor, 19 prelați dintre care șapte au fost aleși din America Centrală și de Sud, din Caraibe și Africa, scrie NPR.org. Alegerile, spun observatorii, reflectă credință papei că Biserica trebuie să acorde mai multă atenție săracilor. Unul dintre numiții la funcția de cardinal, Chibly Langlois, este din Haiti, o țară cu o istorie lungă și chinuită cu Biserica Catolică. Fostul preot s-a arătat sceptic față de numirea sa.

Langlois spune că a aflat că va fi cardinal din presa online înainte să primească un telefon oficial de la Vatican. Așa se explică suspiciunea sa. Vestea a venit la 12 ianuarie, cu ocazia celei de-a patra comemorări de la cutremurul devastator din Haiti. Langlois a fost hirotonisit ca preot în 1991 și este episcopul diocezei Les Cayes din sudul Haitiului. Majoritatea cardinalilor sunt arhiepiscopi de rang mai înalt. În ciuda promovării sale, la care spune că nu se aștepta, noul cardinal spune că încă se consideră preot, legătura directă dintre biserică și oameni: “Când simți chemarea de a fi preot, înseamnă că ești menit să fii preot, nu episcop.”

Chibly Langlois este primul om din Haiti numit cardinal. Statul din America Centrală și Vaticanul și-au început relația într-un mod nefericit. După ce Haiti și-a câștigat independența, în 1804, aproape toate marile puteri ale lumii n-au vrut s-o recunoască, explică istoricul Laurent Dubois de la Universitatea Duke din SUA. Vaticanul a fost una dintre ele; mai mult, statul papal a refuzat să recunoască independența Haitiului pe o perioadă mai lungă decât orice altă țară în afară de SUA, până în 1860. Apoi, Biserica Catolică s-a opus dictatorilor din Haiti, servind drept voce pentru opoziția politică. După cutremur, însă, și-a asumat un rol umanitar și a oferit alinare oamenilor îndurerați sau traumatizați și asistență medicală și a reconstruit locuințe și spitale. Catolicii au pierdut multe biserici în urma calamității, spune Langlois, și a fost un mare efort să le reconstruiască pe toate.

Dubois spune că alegerea unui haitian reflectă o evoluție în sânul Bisericii și că ar fi fost greu de imaginat în deceniile trecute, când Biserica Catolică a fost implicată la mai multe niveluri în contexte politice dificile. Aflați mai multe detalii pe NPR.org.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger