Primul câine arheolog al lumii

0

Ştim cu toţii cât de sensibil este mirosul câinilor şi cum, datorită acestui simţ, ei sunt antrenaţi să descopere droguri, să prindă urma unei persoane sau a unor animale, să fie utili în foarte multe situaţii şi domenii. Dar iată că acestei liste de domenii i s-a mai adăugat un sector: arheologia. Migaloo este primul câine arheolog din lume şi deja s-a pus pe treabă.

 

 

Slujba lui Migaloo este de a asista, de fapt, arheologii „bipezi” şi a-i ajuta, cu mirosul său fin şi cu aptitudinile dezvoltate în urma instructajului primit, să descopere oseminte vechi, rămăşiţe umane, în locurile unde îşi desfăşoară activitatea, căutând dovezi ale trecutului umanităţii. Migaloo este o femelă labrador negru, foarte inteligentă şi instruită de Gary Jackson, care spune că în munca de adulmecare a câinelui este foarte importantă concentrarea acestuia pe un lucru anume, din care să facă o fixaţie, chiar.  „Ei îi place foarte mult joaca şi mai ales cu mingea. Ar urmări mingea aceea până ar pica moartă de oboseală, sunt sigur de asta. Aşa că ne folosim de astfel de fixaţii în antrenament. Odată ce am antrenat-o să recunoască mirosul oaselor umane şi am învăţat-o că nu îşi primeşte mingea dacă nu găseşte urma osului uman, a devenit obsedată de a găsi mirosul respectiv, ca să îşi primească, apoi, mingea”, explică instructorul lui Migaloo.

 

Migaloo cu instructorul

 

Căţeluşa este foarte dedicată muncii sale şi foarte bună în ceea ce face, mai spune el. „Testul cel mare a fost în Australia, la un sit unde se descoperise un mormânt vechi de 600 de ani. Am avut de cercetat cam 0,4 hectare de teren; noi nu ştiam unde era mormântul, doar arheologii ştiau. În două minute de adulmecare, Migaloo a ales un punct anume şi a stat acolo, a început să sape, s-a culcat la pământ şi ne arăta că sigur este ceva acolo. Arheologii au recunoscut că exact în locul în care se juca ea astfel se afla mormântul. A fost remarcabil!”, povesteşte Jackson. Astfel, Migaloo este primul câine din lume antrenat să devină arheolog; există şi câini care au fost antrenaţi să ajute cercetătorii să descopere şi să monitorizeze speciile aflate în pericol şi totul este posibil datorită mirosului extraordinar al acestor atât de iubite patrupede.

 

Mai multe detalii despre Migaloo şi munca ei puteţi citi în interviul realizat de National Geographic cu instructorul Gary Jackson.

 

Sursa: TreeHugger

Foto: TH, National Geographic


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger