Primul burger de laborator va putea fi degustat în curând

1

Cursa pentru carne cultivată in vitro a început demult, iar cercetătorii anunță periodic că aterizarea în farfurie a mușchiulețului sintetic, pentru care niciun animal n-a fost nevoie să fie sacrificat,  e cum nu se poate mai aproape. De această dată, un profesor de fiziologie de la Universitatea olandeză din Maastricht susține că în această toamnă va finaliza un burger complet, creat în laborator exclusiv din celule stem.

E drept, prețul acestui prototip nu e deloc de lepădat: circa 230.000 de euro. Însă nici Marc Post, cercetătorul care-și bate capul cu pregătirea acestui fel de mâncare menit să stârnească valuri de controverse, nu se lasă mai prejos: încearcă să-l convingă pe bucătarul-șef și patronul unui restaurant britanic, cotat cu 3 stele Michelin, să gătească cum va ști mai bine carnea artificială, pentru o degustare la care să fie invitate câteva vedete.

Proiectul este finanțat de un generos care dorește să-și păstreze anonimitatea și să reducă, pe cât posibil, numărul animalelor sacrificate pentru a lua drumul tigăilor, cratițelor și tăvilor. Nu e de neglijat nici impactul pe care carnea de laborator l-ar putea avea asupra reducerii emisiilor de carbon. Animalele crescute în ferme sunt responsabile pentru emisia unor cantități uriașe de metan, de 20 de ori mai puternic decât dioxidul de carbon.

”Cererea de carne se va dubla în următorii 40 de ani, iar în acest moment noi ne folosim 70% din capacitatea agricolă pentru a asigura necesarul de carne,” declară Post, anticipând faptul că acest răspândit aliment ar putea deveni în scurt timp de ordinul delicateselor. Olandezul se concentrează acum pe burgerii de vită, atâta vreme cât vacile sunt cele mai puțin eficiente animale când vine vorba de convertirea hranei pe care o consumă în resursă pentru oameni. Vacile și porcii au o rată de eficiență undeva în jurul a 15%, fiind depășiți de pui și de pește. Post urmărește să crească această rată până la circa 50%.

Până acum, echipa de la Maastricht a crescut câteva fâșii de mușchiuleț de vită, lungi de 3 cm, late de 1,5 cm și late de jumătate de milimetru. Pentru un singur burger, e nevoie de 3.000 de astfel de fâșii și de alte câteva sute de fâșii de țesut adipos, necesare în procesul de tocare.

Dacă vă întrebați cum sunt crescute mostrele de carne artificială, aflați că fibrele musculare sunt obținute din celule stem recoltate din carnea de vită, crescute apoi în cuve speciale, unde se află lichid fetal, bogat în nutrienții de care celulele au nevoie pentru dezvoltare. Pentru ca celulele să fie mai bogate în proteine și totodată pentru a avea o textură mai elastică, țesuturilor li se aplică din când în când șocuri electrice.

Folosind această tehnologie, Post susține că putem crește numărul burgerilor obținuți dintr-un singur animal de la 100, la 100 de milioane. Consumul de carne in vitro presupune mai multe avantaje, printre care faptul că procesul de producție este 100% controlat, iar țesuturile pot fi modificate astfel încât să fie bogate în acizi grași benefici pentru sănătate. De asemenea, dat fiind faptul că la mijloc sunt celulele stem, același procedeu ar putea fi folosit pentru producția de carne provenită de la animale mult mai exotice: ”Am putea desigur, să creăm și carne de panda,” încheie Post optimist, estimând încă că producția de masă a cărnii in vitro ar putea avea loc peste 10, 20 de ani.

 

Sursa: The Guardian


Un comentariu

  1. inteleg ca este o problema cu industria cresterii animalelor, ca animalele cresc in conditii inumane, insa ar fi o sulutie mult mai simpla, anume ca lumea sa manance mult mai putina carne. ce ar fi daca fiecare si-ar injumatatii consumul de carne si ar manca in schimb mai multe vegetale si fructe? ar fi un inceput. si ce ar fi sa nu mai cumpere lumea salam, carnati, si orice produs gata tocat, dar sa cumpere numai carne macra? cand cumperi un pui, vezi ca ala e pui, tot asa, sa cumperi carne de vita, de porc sau de orice altceva, sa stii ce cumperi. proteine exista si in fasole, in linte, in iaurt, in oua, si in alte mancaruri, asa ca nu e chiar o mare problema ca daca nu mancam carne o sa slabim subit si nu o sa mai avem vlaga in noi.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger