Primul bar non-profit din lume

0

Barul Shebeen din Melbourne, Australia, servește bere adusă din țările în curs de dezvoltare și donează un procent din venituri organizațiilor caritabile, scrie Fastcoexist.com. “E foarte simplu”, explică site-ul localului. “La Shebeen se vând beri și vinuri exotice din lumea în curs de dezvoltare. Profiturile din fiecare băutură vândută susțin un proiect de dezvoltare în țara de origine a băuturii”.

Shebeen vinde 25 de branduri de băuturi din 10 țări, printre care se numără Dashen beer (foto) din Etiopia, Windhoek Lager din Namibia și BoschendalChenin Blanc din Africa de Sud. Banii strânși din vânzarea lor se duc la șapte organizații non-profit. Proprietarul barului, Simon Griffiths, spune că localul a mers foarte bine în primele opt săptămâni, singura problemă fiind cu aprovizionarea. “Am băut toate berile etiopiene, kenyene și laosiene”.

La origine, “shebeen” traduce un bar ilegal irlandez, însă termenul a fost adoptat și în Africa de Sud și Zimbabwe. În timpul apartheid-ului, activiștii se întâlneau în astfel de locuri, care erau colibe cu acoperișuri din fier. Barul din Melbourne are un look similar. În primul an, Griffiths a trimit peste 200.000 de dolari în scopuri caritabile. În cei trei ani de când e deschis barul, suma a ajuns la 800.000, iar proprietarul speră să-l deschidă și în alte locuri.

Foto: Flickr/katie_hunt


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger