Primul autobuz solar din Africa

0

Inginerii din Uganda au construit ceea ce ei numesc primul autobuz solar din Africa, despre care cred că va revoluționa piața auto din regiune, scrie Quartz. Autovehiculul se numește Kayoola, are 35 de locuri și poate parcurge 80 de kilometri cu ajutorul a două baterii ce pot fi reîncărcate de panourile solare instalate pe capotă. Paul Musasizi, directorul executiv al Kiira Motors Corporation (KMC), compania finanţată de stat care a fabricat autobuzul, spune că realizarea lui a fost un pas firesc având în vedere potenţialul Ugandei în materie de energie solară.

Deşi compania a construit prototipul cu fonduri guvernamentale, ea speră să atragă investitori pentru a-l produce în masă până în 2018, la un preţ de 58.000 de dolari bucata. Potrivit BBC, KMC speră să angajeze până la 7.000 de oameni în acest proces de producţie. Viziunea companiei este să ajungă să producă singură toate piesele şi să le asambleze în Uganda până în 2039. Autobuzul solar este destinat zonelor urbane, având în vedere că nu poate parcurge distanţe mari.

Aceasta nu este prima iniţiativă a companiei ugandeze de pe piaţa autovehiculelor eficiente energetic. Anul trecut, KMC a lansat Kiira Smack, un autoturism hibrid pe bază de benzină şi energie electrică care ar urma să iasă pe piaţă în 2018, la un preţ de 20.000 de dolari bucata. Analiştii se îndoiau la acea vreme de viabilitatea comercială a acestui produs, având în vedere preţul său ridicat pe o piaţă pe care sunt vândute circa 20.000 de maşini pe an şi a faptului că electricitatea nu este un bun larg răspândit în Uganda, maşinile electrice putând afecta reţelele naţionale de electricitate.

Lucrurile vor sta altfel însă în cazul autobuzului solar. “Faptul că Uganda este una din cele 13 ţări poziţionate de-a lungul ecuatorului ne oferă opt ore de energie solară semnificativă ce poate fi recoltată”, spune Musasizi.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger