Primul antibiotic nou, descoperit în ultimii 30 de ani

3

Vestea descoperirii Teixobactinei, singurul antibiotic reperat de oamenii de ştiinţă în ultimele trei decenii, nu este îmbucurătoare doar pentru beneficiile pe care acesta le va aduce în tratatea anumitor infecţii, ci marchează “o schimbare de paradigmă,” spun specialiştii. Acest lucru se datorează în primul rând felului în care antibioticul a fost descoperit, după eforturi susţinute ale cercetătorilor.

 

antibiotic

 

Deşi în ultimii ani s-a observat că în sol de dezvoltă noi antibiotice puternice, atâta vreme cât bacteriile au dezvoltat noi moduri de a lupta împotriva microbilor, oamenii de ştiinţă întâmpinau o problemă majoră: nu puteau cultiva 99% din aceşti microbi în condiţii de laborator şi, implicit, nu puteau obţine preţioasele medicamente naturale. De curând însă, o chipă de la Northeastern University din Boston a reuşit să pună la punct un sistem nou de a creşte microbi în sol, prin intermediul unor cipuri electronice, putând apoi izola compuşii chimici antibiotici.

Unul dintre aceşti compuşi, Teixobactina, s-a dovedit foarte eficient în combaterea tuberculozei, a septicemiei şi a altor infecţii cu stafilococul auriu. Descoperirea acestui antibiotic este totodată foarte importantă, atâta vreme cât marchează un punct de cotitură. Dacă până acum, tendinţa era de a combate rezistenţa la antibiotice prin introducerea unor medicamente în ritm mai accelerat decat al dezvoltării rezistenţei, acum cercetătorii au demonstrat că o altă cale este posibilă: dezvoltarea unor compuşi chimici la care bacteriile nu sunt rezistente.

Rezistenţa antimicrobiană (AMR) este o ameninţare extrem de gravă la adresa prevenirii şi tratării unui număr în creştere de infecţii cauzate de bacterii, paraziţi, virusuri şi ciuperci. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în 2012, de pildă, au fost înregistrate 450.000 de noi cazuri de tuberculoză rezistentă la tratamentul medicamentos, în 92 de ţări. Noile mecanisme de rezistenţă continuă să se dezvolte peste tot în lume, fiind o provocare serioasă pentru cercetare şi politicile de sănătate. Una dintre principalele cauze este prescrierea excesivă de antibiotice, corelată cu lipsa unor noi medicamente.

Tocmai de aceea, Teixobactina aduce o nouă speranţă pentru tratatarea unui număr considerabil de infecţii. Până acum, noul antibiotic a fost testat pe şoareci, fără rezultate adverse, iar oamenii de ştiinţă sunt de părere că bacteriile nu vor dezvolta rezistenţă la acest nou antibiotic în următorii 30 de ani. Pentru moment, se lucrează deja la extinderea producţiei de Teixobactină, pentru a putea fi testată pe oameni. Se estimează că primele medicamente pe baza acestui nou antibiotic vor putea ajunge în farmacii în următorii cinci ani.

Primul antibiotic cunoscut este penicilina, descoperită de Alexander Fleming în 1928, iar de atunci au mai fost descoperiţi peste 100 de compuşi. Din 1987 însă, nu a mai fost descoperită nicio clasă nouă de antibiotice.

Sursa: The Telegraph, Nature


3 comentarii

  1. intai creeaza un virus/bacterie si dupa aia un antibiotic de 2-3 ori mai scump decat celelalte medicamente existente…si uite asa se imbogatesc unii

  2. “noile” virusuri si bacterii nu sunt create de om, ci apar datorita unor mutatii in ADN in timpul reproducerii lor. Este un mecanism al naturii, al tuturor organismelor de a dobandi noi caractere, care sa le faca mai puternice in conditiile neprielnice cauzate de antibiotice, antimicotice, sau de medicamentele antivirale. As vrea ca lumea sa incerce sa inteleaga mai bine problema, inainte de a apela la astfel de teorii conspirationale, multiubite de altfel. in mii de laboratoare ale lumii se lucreaza in fiecare zi pentru a gasi medicamente potrivite, leacuri pentru boli inca incurabile. se fac continuu progrese, cu pasi mici, dar se fac. Iar in legatura cu medicamentele scumpe…. sunt scumpe in primii ani, fiindca pentru a cerceta si a produce un medicament e nevoie de materiale, aparatura, resurse de curent, apa etc si nu in ultimul rand, de oameni care sa lucreze. asta pe o perioada de ani si ani de zile.
    Nu spun ca am absoluta dreptate, dar mi-as dori ca oamenii sa contempleze putin mai profund asupra acestei probleme..

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger