Primul animal modificat genetic din farfurie? Statele Unite ar putea autoriza somonul transgenetic

60

Confruntata cu cererea in crestere, stiinta a ajuns sa produca somoni de crescatorie. Acesti pesti au insa un defect: nu cresc destul de repede. Evolutia geneticii a permis crearea unui somon care ajunge la maturitate de doua ori mai repede decat rudele sale obisnuite. Dosarul cvasicomplet este pe masa FDA (Administratia de Control al Alimentelor si Medicamentelor) care ar putea autoriza comercializarea acestuia in Statele Unite.

Asa cum explica AquaBounty, compania care l-a produs, „acest peste ar fi primul animal transgenetic destinat alimentatiei umane care ar putea fi aprobat de FDA”. Administratia ar crea astfel un precedent care ar servi interesele altor companii care au pus la punct animale create in urma unor modificari genetice – bovine rezistente la boala vacii nebune, porci din care putem produce o sunca mai buna pentru sanatate.

Aceasta crestere accelerata a somonului a fost obtinuta modificand gena care codifica un hormon de crestere de-ai pestelui. Fara modificarea genetica, somonul nu ar secreta acest hormon daca se afla in ape reci. Modificarea genetica a constat in producerea acestui hormon tot timpul anului, indiferent de temperatura apei. Astfel, pestele atinge dimensiunile la care poate fi comercializat dupa o perioada de 16-18 luni in loc de trei ani.

Conform New York Times, FDA ar putea valida 5 din cele 7 seturi de date stiintifice transmise de AquaBounty. Compania insista pe absenta unui pericol inerent produselor sale, roadele a „mai mult de douazeci de ani de cercetare”. Pestii au fost „produsi pentru crescatorii inchise”, asigura aceasta inainte sa precizeze ca este vorba doar de „femele sterile, pentru a elimina orice risc de contaminare” a somonilor obisnuiti.

Ca si alte OMG-uri (organisme modificate genetic), somonii modificati genetic sunt acuzati de a fi crescuti pentru comercializare fara a se pune in lumina consecintele asupra sanatatii si mediului. Citata de New York Times, Margaret Mellon, de la Union of Concerned Scientists („Uniunea Oamenilor de Stiinta Ingrijorati”, in traducere libera), in cadrul careia este responsabila cu problemele de alimentatie si de mediu, denunta lipsa de transparenta a FDA. „Nimeni nu are acces la date complete”, spune ea. In timpul unei audieri FDA, Mellon a prezis ca autorizarea somonului produs de compania  AquaBounty ar genera „o furtuna de reactii negative” din partea consumatorilor si a oamenilor de stiinta. (G.B.)

Foto: Flickr/foodiesathome.com

Tags:



60 de comentarii

    • Oricum o sa murim mai devreme sau mai tirziu problema este daca murim fericiti mincind somon sau necajiti si tristi mincind mamaliga.Inainte de 1990 majoritatea bazinelor de pescuit de linga Bucuresti pesti ( crapul ) era furajat…
      asta insemna se baga in balta la 50 g, iar in 6-8 luni in care erau furajati ajungeau la 800- 1200 g si ca sa facem o comparatie daca minca nefurajat raminea la 200-300 g.Deci asa este si la pui si porci …concluzia citi nu au mincat peste in perioada aceea …ce au patit…cred totusi ca este prematur sa dan verdicte fiecare individ se adapteaza unora le face rau dar credeti ca un somon modificat este mai nociv decit fumatul sau alcolul in exces…..? eu cred ca nu….si cine imi garanteaza ca tot ce cumparam de la market este natural si
      nu doar eticheta ,,natural ” care umfla pretul…numai daca este ferma ta ai un procenrt mai mare sa fie natural dar daca apa,solul,aerul sunt poluate ce mincam oare….?

      • frate, furajat e una, modificat genetic e alta. pune mana si citeste ce efecte dezastruoase are porcaria asta ce ni se baga pe gat.

      • Modificat sau furajat merge spre acelasi interes sa creasca mai repede,faptul
        ca il modifica genetic de fapt ce face creste pofta de mincare a somonului
        sau gena care se ocupa cu ,,arde grasimea ” din organismul somonului este
        modificata adica,,distrusa” si somonul se ingrasa mincind normal sau chiar mai putin…… celor care le este teama de modificarile genetice nu consumati asfel de
        alimente…..oare populatia SUA care consuma multe alimente modificate genetic
        stau mai bine cu speranta de viata ca noi romani care mincam sanatos …
        sau problema este sa maninci rational si variat fiecare cum se simte bine..
        Daca nu se modificau genetic anumite culturi precum griul care se cultiva in Canada etc rezistent la frig, alte culturi care cresc in conditii cu apa putina…
        de fapt concluzia nu se poate opri stiinta sunt atitea plante pe care alti nici nu le mai cresc in pamint ne adaptam in continuare…daca erupe mai multi vulcani si soarele nu mai patrunde vro 4-5 ani ce mincam….nu trebuie sa creezi niste plante modificate si animale modificate chiar daca nu vor fi folosite la scara larga ce facem ca in scurt timp vomfi 10 miliarde de oameni…

    • Dar tu ce crezi ca vietatile sunt “intepenite” genetic? oare cum de au evoluat creaturile intr-o asa mare diversitate. Important este ca studiile sa spuna clar daca sunt sau nu riscuri. Desi indraznesc sa spun ca daca mananci somon modificat genetic este de 10x mai sanatos decat carnea de miel, porc sau vita care contine imense cantitati de colesterol. Murim pt. ca umanitatea este inconstienta si nu facem suficienta cercetare medicala, oamenii au cancerul in gene, unele alimente pot diminua putin riscul, dar asta-i frectie locala, important este sa pricepem mecanizmul cancerului si cum se vindeca.

  1. Asa cum nu te transformi in porc mancand carne de porc nu te modifici nici tu genetic mancand peste modificat genetic. Nu ai ce sa patesti, este ca si cum mananci alta specie.Dar incultura si paranoia este mare !!!!

    • Mancam rosii tratate cu chimicale (ca sa para coapte) cu gust de gogonele, carne de porc tratat cu hormoni, castraveti si mere doldora de apa, salamuri compuse din grasime si masa proteica, sare iodata (numai sare iodata)…… Sa stii ca nu mori din cauza lor dar o sa fii bolnav si dependent de medicamente toata viata!!!

      • Chiar asa, daca tot au gasit cum sa coloreze rosiile rosii, astia nu sunt in stare sa le dea si gust prin modificare genetice, caci astea cu gust de castravete nu prea imi plac…

      • “castraveti si mere doldora de apa” – :)) Ca altfel castravetele nu are pic de apa in el! :)))
        “sare iodata” – te-ai gandit de ce mananci sare iodata? Crezi ca e mai ieftina, mai usor de produs sau mai “sarata” decat cea fara iod?

        brrr…Ma, voi chiar nu va mai aduceti aminte nimic de la scoala? Sau articolele aste le citesc doar copiii?

      • Raspuns pentru altol:
        “sare iodata” – te-ai gandit de ce mananci sare iodata? Crezi ca e mai ieftina, mai usor de produs sau mai “sarata” decat cea fara iod?

        Dar tu te-ai gandit, ca unii pacienti bolnavi cu tiroida (cu hipertiroidism) nu au voie sa consume sare iodata?

      • @dudu
        Tocmai de aceea respectivii oameni merg si cumpara sare fara iod.
        Insa prezenta iodului in sarea comercializata la noi nu are nici o legatura cu OMG, cu vreo conspiratie sau mai stiu eu in ce gandesti tu. Pur si simplu traim intr-o zona geografica unde exista un deficit de iod. Si pentru a-ti fi bine, cineva s-a gandit sa iti acopere acest deficit. It’s that simple.

    • nu te schimbi genetic – corect – dar porumbul modificat genetic a reusit sa “sterilizeze” o parte din “cobaii” (a se citii soarecii) de test

      • Daca el e ignorant…de ce nu cauti tu, pe internet,in carti,in ce consta procedeul de modificare genetica,poate atunci te vei lumina si vei afla de unde unde au capatat multi virusi rezistentza la antibiotice si de unde te-ai fi putut procopsi cu un E coli 😉
        Enjoy!

      • Raspuns pentru Angie28:
        “…vei afla de unde unde au capatat multi virusi rezistentza la antibiotice si de unde te-ai fi putut procopsi cu un E coli”

        In primul rand nu confunda virusii cu bacteriile, ca tot o fac toti prostii de pe antene si irealitate. Antibioticele nu au efect asupra virusurilor. Ceea ce priveste Escherichia coli, sa stii ca face parte din flora normala a intestinului gros uman (si nu numai), este bacteria dominanta din flora saprofita. Da, este adevarat ca unele serotipuri (de exemplu cea ulcero-hemoragica) provoaca boli grave, dar asta este alta poveste.

    • nea Anderthal on

      @Octav
      Tataye, se pare ca deja esti transformat in “cochon”.Sa ma ierte animalul pe care l-am jignit cind l-am comparat cu tine!De ce crezi ca Apuseni(unii dintre ei,..gringo$ii mai ales) sunt asa de “bucalati” si retarzi?De la ce kibutz sociali$$t ne scrii tov. Octav?

  2. Omul nu e programat sa recunoasca orice mancare pui in el. Daca mancam natural, rezultatul va fi sanatatea. Daca de indopam cu mizerii modificate genetic, treaba e clara, rezultatele vadindu0se demult in occident, pe-ai carui cetateni s-a experimentat inca demult aceasta “mancare”.
    Daca va place pestele, trebuie neaparat sa stiti de ce sa va feriti, caci chiar si ne-modificat genetic, unii pesti sunt otrava curata:
    http://eufrosin.wordpress.com/2010/05/07/vreti-peste-nu-mancati-niciodata-asta/

  3. Cred ca problema e mai larga decat cea imediata a ceea ce bagam in gura. Dati un pic jos ochelarii de cal si vedeti ce porti se pot deschide. Nu sunt nici alarmist nici foarte conservator, dar aceasta cale nu este pe placul meu (asta e o opinie personala si foarte subiectiva).

  4. clar se vad rezultatele in Vest, de-aia au speranta de viata cu vreo 20 de ani mai mare decat noi.

    Mancarea genetica e naspa pentru a asa am auzit eu o doamna spunand la televizor.

    La fel e si selectia genetica a gainilor de oua, a porcilor de carne, a vacilor de lapte… de vreo cateva mii de ani suntem “otraviti” cu organisme modificate genetic. E scandalos!!!

    • Nenea Traian, selectia pe criterii genetice e una si modificarea genetica e alta. Una e sa iei 10 tauri si sa alegi din ei 2 care sunt mai sanatosi si mai mari pentru imperechere si alta e sa iei taurii si sa le modifici ADN-ul ca sa produci carne mai “gustoasa”.

      si da, speranta de viata in vest e cum zici tu cu 20 de ani mai mare, dar poate nu ai observat ca oricine auzi ca moare in vest auzi ca moare de cancer. prefer sa crap la 60-70 de ani de inima decat la 80-90 de un cancer. poate tu esti de alta parere.

      si inca un hint: in romania nu se moare de foame, se moare din prea mult mancat, lipsa de sport si din stres.

      • Sansele de a face cancer cresc exponential o data cu varsta, deci daca ajung pe la 90 de ani au sanse destul de mari sa moara de cancer.

        Daca la tineri, cancerul este destul de rar, la 60 de ani este destul de frecvent dar nu destul de frecvent sa depaseasca mortile din boli de inima, la 80-90 de ani, majoritatea mortilor sunt datorate cancerului.

  5. cheesburghezu on

    mancam pui modificati genetic pentru a creste de 2-3 ori mai repede de peste 10 ani….si cu toate astea eu nu m-am facut dublu,nici cancer n-am si ma simt sanatos pentru ca am grija sa nu fiu sedentar si sa mananc rational.
    Fara frica,digera stomica!!!

    • stai putin…ne auzim peste cativa ani…cunosc cazuride imbolnaviri de cancer in care nu conteaza viata spotiva..cancerul nu iarta pe nimeni….si una din cauze este OMG….cine stie ce efecte de crestere in exces a unor celule va produce… ? Mancam rational dar sa stim ce… aici e problema…

      • cheesburghezu on

        de unde sti,citeste ce a scris octavian.Ideea e ca si daca mananci tumori maligne la frigare acidul din stomac tot la aceeiasi aminoacizi esentiali le reduce.Obezitatea si cancerul vin din chimicalele/aditivi alimentari care provoaca dereglari hormonale…plus alti factori .

  6. E simplu. Avem de ales. Murim de foame peste 2-3 saptamani sau mancam somon si murim bolnavi peste 20 de ani! Eu prefer somonul.Cel putin sa mor cu stil!

      • Ai dreptate. Am uitat sa mentionez farfuriile de portelan, tacamurile de argint, cupa de cristal de Murano plina cu sampanie frantuzeasca si evident un cvartet de coarde (4 instrumentisti sau patru coarde) pentru ambient!

  7. E treaba americanilor şi-a legislaţiei americane. Dacă ei permit somoni creaţi/modificaţi genetic, românii ar trebui să fie deştepţi şi să producă astfel de somoni pe care apoi să-i vândă-n SUA.

    • asta ar fi ca si productia de droguri in columbia sau mai nus pe unde in america de sud. e legal sa produci dar daca consumi ajungi pe scaunul electric. tot respectul pentru idee! 😀

  8. cred ca in romaneste cuvintul e transgenic. si nu sint sigur daca termenul nu e folosit impropriu. transgenic ar insemna ca are gene de la alta specie sau chiar alt regn, ceea ce nu reiese deloc din text. contzopeala merge mai departe.

    • Don’t worry, toata lumea-i fericita. Nu conteaza ca practic e acelasi code genetic, cu o singura gena modificata (modificata = nu mai e represata, ci e trecuta in codul genetic activ). Fix acidului gastric ii va pasa, atunci cand toaca tot ce inghitim, stii?

  9. Murim de foame ???
    Ei cred ca vrei sa spui ne inbuibam in fiecare zi sau o lasam mai moale sa ajunga la toata lumea ?

    NU SUNTEM PRE MULTI suntem PREA LACOMI
    iar OMG sunt doar pentru a satisface aceasta lacomie

  10. viorica candet on

    Nu oamenii modificati genetic doar un robot impartial sa ne obtina niste conducatori competenti in toate ramurile de activitate :agricultura,pescuit,vanatoare,se asta avem nevoie.

  11. Vezi ca faci niste greseli evidente: in primul rand nu confunda selectia genetica cu modificarea genetica, sunt doua lucruri care nu au nimic in comun. De asemenea, daca binevoiai sa cauti un pic ai fi descoperit ca speranta de viata la tara in Romania este mai mare decat cea de la oras, media ajungand intr-adevar sub UE. Asta si datorita faptului ca la tara se mananca mult mai putine alimente “moderne” si mai fac si sport in mod natural, nici poluarea nefiind un factor de neglijat.
    Iar validarea alimentelor moderne pe occidentali se refera in primul rand la rata obezitatii , mult mai mare in occident (si exploziva in SUA), decat la astia mai amarati de prin estul Europei.
    Faptul ca tu nu stii cum ar putea afecta un OMG organismul uman nu inseamna ca acesta nu va avea de suferit. Nu trebuie sa te uiti la “o femeie de la televizor” ca sa iti pui niste intrebari. Oricum din raspunsul tau inteleg altceva: pentru tine “daca e strain e bun, mai ales occidental”. Crede-ma ca aceasta convingere e la fel de paguboasa ca si ascultarea “unei femei de la televizor”.

    • Eu zic intai sa mai scoti nasul in lume si sa te duci in vestul Europei si sa te convingi cu ochii tai de rata obezitatii de la ei. La noi sa fii grasa sau burtos cu ceafa lata e un semn de prosperitate. Daca alergi pe strada se uita lumea chioras dupa tine. Daca mergi cu bicicleta inseamna ca esti prea parlit sa-ti permiti masina/benzina.

      • Cred ca iti poti urma linistit sfatul, probabil iti petreci cea mai mare parte a timpului in fata blocului cu mancatorii de seminte cu burta si ceafa groasa convinsi ca prosperitatea sta in “beamveul” din 87 la care asculta manele. Eu zic chiar sa mai vizitezi si tara asta a noastra (cu aproximativ 50% din populatie in mediul rural), si sa numeri si pe la tara “burtosii cu ceafa groasa” care nu fac miscare ca nu da bine. Ar trebui sa stii ca o statistica pe tara ia in calcul toata populatia nu numai populatia “de cartier” . Inainte sa ma inviti la plimbare prin vest, poate ai putea sa te uiti la niste statistici facute de ministerele sanatatii din diverse tari sau de unele institute internationale.

  12. Ce-i drept suntem prea multi pe glob. Prin aceste mijloace se va purifica societatea. Generatia fast food si a celor care consuma alimente modificate reprezinta un numar alarmant. Totusi indeparttarea lor va lasa pe glob oamenii sanatosi. Totul este pentru un viitor mai bun. Nu mai fiti atat de revoltati. Daca voi stiti ca nu e bine, nu faceti ca altii. Lasati-i pe cei fraieri sa moara.

    • ba, stau si ma gandesc la ce zici tu si sa stii ca nu zici rau. stupid people should not breed :)))

      pe acelasi principiu am inceput sa dau bani la cersetorii nostri tigani cand ii gasesc in strainatate (niciodata nu le dau in Romania). in felul asta ii incurajez sa nu se mai intoarca :)))

  13. si microundele ucid, la fel ca si telefoanele mobile :))

    sau altfel spus… o armata de oameni de stiinta cerceteaza, in schimb voi preferati sa credeti tot ce se spune la OTV…

  14. Adica s-ar putea sa nu se mai modifice genetic daca s-ar incalzi apa? 🙂
    Probabil e mai ieftin cu gene mutante…

  15. Pingback: Somnul rațiunii naște somoni modificați genetic – Blogu' lu' Bărbosu

  16. Pingback: Somnul rațiunii naște somoni modificați genetic – Blogu' lu' Bărbosu

  17. Pingback: Somnul rațiunii naște somoni modificați genetic – Blogu' lu' Bărbosu

  18. Mai parca ati vrea sa traiti o suta de ani!
    Va dau o veste proasta: toti murim!
    Get real, fiti multumiti daca ajungeti sa luati o luna de pensie!
    Mancati somoni modificati genetic sau nu, legume modificate sau nu, rezultatul final e acelasi, macar traiti!

  19. faza cu “cei din vest traiesc 75 de ani” e abureala. aia care traiesc 75 de ani nu au crescut cu chimicale si alimente modificate genetic. cei care acum au 20-30 de ani o sa traiasca cu 5-10ani mai putin si ultimii 20de ani abia o sa se miste.

    eu am fost de curand in anglia si am fost socat sa vad cat de batrani aratau englezii. persoane care credeam ca au 30-35 de ani au doar 25-27. e adevarat nu se observa la toti, dar marea majoritate arata mult mai batrani decat in realitate. tendita asta incepe sa apara si in romania la cei de 15-25 de ani.

  20. Ar fi ok daca l-ar eticheta corespunzator. Sa ia cine are incredere. Dar vedeti dumneavoastra ca NU ni se permite sa fim informati.
    Nu numai ca producsele OMG nu sunt etichetate ca atare, dar nu este permis sa etichetezi alimentele “non OMG” ca “non OMG”. Pare ridiol dar asa este. Adica consumatorul trebuie tinut in bezna totala.

    Eu pe banii mei vreau sa pot alege ce cumpar. E rau?
    In mod similar, poate ca unul prefera sa isi cumpere portocale si sa le stoarca, in timp ce altul e satisfacut cu Fanta sau Mirinda. Trebuie blamat primul? E alegerea lui.

    • Pana la urma toate alimentele vor fi “chimizate sau hormonizate”. Toata smecheria consta in a trai cat mai mult si a fi dependent de medicamente toata “viata”!

  21. Me Myself and I on

    Deci astea nu vor ajunge in natura ???
    Eu ma gandesc deja la 2 posibilitati:
    In cazul unei productii industriale este imposibil ca chinezii/vietnamezii/etc sa nu scape ceva in natura si sa inceapa “distractia” preferabil la vreo 2 ani dupa ce s-a intamplat si cand cineva descopera “intamplator” ca a pescuit din natura peste modificat genetic sau…
    Acesta este consumat de om si ajunge inapoi in natura unde va afecta lantul natural al mancarii. O integrare perfecta.
    Totusi ma gandesc ca si in cazul puilor hraniti cu mancare ce contine acceleratori de crestere – hormoni de crestere- acestea se transmit la om si au acelasi efect este posibil sa avem si aici o chestie super faina … Fat frumos crestea cat altii in 10 ani .. Concluzia: a murit la 7 ani de batranete.

  22. E drept ca nu sunt suficiente probe care sa lege categoric alimentele modificate genetic de anumite afectiuni, dar daca, alimentele modificate in laborator ar fi OK, atunci ele ar trebui sa fie mai, sau cel putin la fel de gustoase, sanatoase si bogate in principii nutritive decat variantele care exista in natura. Asa ceva nu se intampla insa. Daca ne gandim putin la ce mancam, constatam ca mai toate interventiile in dezvolatarea plantelor si a alimentelor duc la un plus cantitativ ,dar un minus calitativ. Deci se produce multa mancare, dar proasta si mult mai putin hranitoare. Iata de ce sunt sceptic privind modificarea genetica a alimentelor. Nu vom ajunge ca Shrek daca le consumam, sper, dar nici mai sanatosi nu vom fi, cu siguranta. Prefer sa mananc mai putin, dar ce manc sa fie alimente gustoase si bogate in principii nutritive si nu pui crescuti cu hormoni sau rosii coapte la neon.

  23. Pingback: Génmódosított lazac kerülhet a boltokba » Think Outside The Box

  24. pt dan….nu stiu cum sa iti spun dar o tara in care am vazut ca se imbina eficient alimentatia si miscarea e italia unde….daca spuneai ca in anglia oamenii arata cu 15 ani mai batrani e chiar invers, majoritatea celor care au 60 de ani considerandu-ae tineri, si spre uimirea mea care am 26 de ani, sunt aparent la fel de rezistenti si agili ca mine+ ca din 6 morti in ulimul an, in localitatea unde locuiesc sunt 5 de peste 90 de ani din care 2 ,103 si 1 01 cred si al 6-lea avea 60 si ceva si a facut infarct.
    concluzia mea e urmatoarea painea nu e un aliment de baza….verdeturile se mananca, si daca scapi de stresul zilei de maine…..totul e ok

  25. Pingback: ştiri vechi şi noi (1) « lumea răzvrătiţilor

Reply To Amox Cancel Reply

Advertisment ad adsense adlogger