Primul aeroport solar din Africa produce mai multă energie decât consumă

0

George, un oraș de 150.000 de locuitori din Africa de Sud, are primul aeroport verde din Africa. Aeroportul din George este alimentat în totalitate cu energie solară.

Turnul de control, scările rulante, birourile check-in, benzile de bagaje, restaurantele și bancomantele, toate sunt alimentate de o mică centrală solară amplasată la doar câteva sute de metri depărtare, într-un câmp de păpădii, în apropierea unei piste de decolare.

Instalația solară conține 2.000 de panouri fotovoltaice care produc 750 kwh în fiecare zi, depășind necesarul aeroportului, de 400 kwh. Excesul de electricitate este trimis în rețeaua municipală, iar călătorii sunt informați pe un ecran din aeroport că “în această lună (septembrie) 274 de locuințe au fost alimentate cu electricitate verde prin acest sistem”.

Din septembrie 2015 când au fost instalate panourile, aeroportul și-a redus emisiile de carbon cu 1.229 de tone, echivalentul a 103.934 de litri de combustibil. În plus, penele de curent care sunt obișnuite în Africa sunt de domeniul trecutului. De asemenea, factura la electricitate s-a redus cu 40% pe parcursul unui an. Investiția inițială de 1,2 milioane de dolari se va amortiza în următorii 5-10 ani.

Condițiile meteo din George sunt imprevizibile, în decursul a jumătate de oră temperatura poate să scadă și cu 10 grade Celsius, iar cerul senin se poate transforma rapid în ploaie. Noaptea și când e necesar, sistemul trece pe energie convențională. Chiar și așa, beneficiile de mediu și economice sunt evidente și demonstrează să energia solară este o soluție sustenabilă chiar și în condiții meteo mai puțin favorabile.

Aproximativ 700.000 de pasageri trec prin aeroport în fiecare an. Aeroportul din George este al doilea aeroport solar din lume după aeroportul Cochin din sudul Indiei.

Sursa: AFP


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger