Primul aborigen care conduce un guvern în Australia

0

Adam Giles, în vârstă de 40 de ani, a devenit miercuri, 13 martie, primul aborigen aflat în fruntea unui guvern provincial din Australia, ceea ce premierul țării a numit un moment istoric pentru populația săracă de indigeni, scrie ABC News. Giles a fost numit lider al guvernului din Teritoriul de Nord, unul din cele două teritorii continentale ale Australiei care sunt tratate egal cu cele șase state ale sale.

Aborigenul a devenit lider de guvern în timp ce fostul ministru-șef, Terry Mills, se afla în Japonia într-o călătorie de afaceri, numirea sa fiind o lovitură internă dată în sânul Partidului Liberal din Australia. Giles a declarat pentru presă că exemplul său poate fi folosit de părinți pentru a-și inspira copiii – “Mamele și tații pot spune: Poți. Poți face orice. Uită-te la Giles. Dacă el poate, și tu poți”. Premierul Julia Gillard, care conduce Pardiul Laburist, cu orientare de centru-stânga, a spus că numirea aborigenului merită recunoaștere națională.

Indigenii numără doar 600.000 de suflete din populația de 23 de milioane a Australiei, fiindă însă cel mai sărac grup etnic din statul-continent. Membrii săi se confruntă cu o sănătate precară, sunt în urmă la capitolul educație și mor cu câțiva ani buni mai devreme, în medie, decât ceilalți australieni. Totodată, au mai multe șanse decât alții de a ajunge după gratii. În Teritoriul de Nord, unde a fost numit Giles, aborigenii reprezintă 30% din populație, cea mai mare proporție indigenă din toate statele și teritoriile australiene.

În Parlamentul Federal există un singur indigen din 226 de leguitori, iar acesta este unul dintre singurii trei aborigeni care au ajuns vreodată în Parlament. Mai multe, pe ABC News.

Foto: Aborigen australian/Flickr-Viajar24h


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger