Primii profesioniști în lobby din țară au terminat cursurile de perfecționare în advocacy, având certificare din partea Academiei de Advocay pentru a influența decizia politică în favoarea grupurilor legitime de interese. Radu Nicosevici, președintele Academiei de Advocay, spune că ideea proiectului “Activ și implicat” a pornit în urmă cu 10 ani în urmă, când organizația a realizat primele monitorizări privind conceperea și implementarea politicilor publice. “Am cosiderat că e nevoie de intervenție majoră și responsabili de situația actuală sunt politicienii. E greu să intervii asupra politicienilor, astfel că am sperat că putem perfecționa demersul reprezentanților partenerilor sociali. Așa am gândit acest proiect care a implicat peste 800 de participanți la aceste cursuri de profesionalizare, de influențare a politicilor publice”, spune acesta. La sfârșitul a trei ani, au promovat 383 de lobby-iști.
TOtB: Cine face lobby în acest moment în România?
Radu Nicosevici: Există această activitate făcută în mod legal sub diferite forme de diferite organizații, precum organizațiile patronale. Spre exemplu, Consiliul Investitorilor Străini face lobby în favoarea investitorilor străini. Dacă vă uitați în orice fel de statut al oricărei organizații scrie de la început că organizația reprezintă interesele membrilor. Când spui că reprezinți interesele membrilor în relația cu decidenții politici, cu autoritățile, înseamnă că faci lobby, influențezi autoritățile publice în favoarea grupurilor de interese pe care le reprezinți. Deci, teoretic o facem cu toții. Din punctul ăsta de vedere este o activitate quasi-permanentă.
Se practică și în realitate sau e doar pe hârtie?
În prezent, lobby-ul se face după ureche, iar noi lucrăm la profesionalizarea acestei activități, adică învățarea instrumentarului care este, la ora aceasta, în lume. Dacă stai de vorbă cu liderii naționali, toți vor spune că fac lobby de o sută de ani, dar nu o fac bine. Asta se vede în supărarea liderilor de patronate și de sindicate care se plâng cu privire la legislația care reglementează patronatele sindicatelor. Păi, ce lobby de calitate ai făcut atâta vreme cât ești nemulțumit de legea patronatelor, legea sindicatelor, legea dialogului social, legea consiliului economico-social. Înseamnă că n-ai fost în stare să o faci ca lumea. În acest context, noi ne-am apucat să profesionalizăm de la lideri naționali la lideri locali.
Ceea ce e foarte important este că la nivel local, unde există spirit comunitar, se face lobby foarte clar și focusat pe proiecte de hotărâre de consilii locale. Oamenii vin și spun: “dragi consilieri locali, nu suntem de acord cu această formulă.”
Cât de mult participă cetățenii la luarea deciziei în ziua de azi?
Nu participă cetățenii la decizii, la ora aceasta este un blocaj în sistem, un blocaj de dialog social, este o mare problemă. Pe protecția mediului organizațiile neguvernamentale se mișcă ceva mai bine, dar oricum lobby-ul este foarte slab.
Care sunt domeniile în care lipsa lobby-ului afectează cel mai grav grupurile de interese?
Codul muncii și pachetul de legi care reglementează patronatele și sindicatele și dialogul social – aceste sunt cele mai grave exemple de cazuri în care lipsa lobby-ul a creat situații defavorabile. Exact unde era cel mai important. E ca și cum eu aș lăsa pe alții să facă legea lobby-ului cum vor ei.
Sunt politicienii în favoarea unei legi a lobby-ului?
Se pare că există un interes general în rândul politicienilor și trebuie să folosim această conjunctură pentru ca în sesiunea din toamnă să ne gândim la o inițiativă. După ce vom avem discuții cu părțile interesate, inclusiv cu decidenții politici, vom discuta legea lobby-ului.
Corporațiile străine sunt active în acest domeniu. Reprezintă un pericol?
Există mereu un pericol de supra-reprezentare. Unul are posibilitatea să-și cumpere un avocat slab pentru că e sărac, iar altul poate să-și ia o firmă de avocatură pentru că e bogat. Va exista întotdeauna această diferențiere, lumea e nedreaptă.
Cum au fost aleși cursanții la cursul de lobby?
Am avut criterii dure, ei reprezintă organizații neguvernamentale, sindicate, patronate. Au fost niște filtre, dar, evident, au existat și unii care au profitat, ne-am trezit și cu oameni politici înscriși. Urmează să-și creeze portofoliu pe domenii și să activeze fiecare în domeniul lui.
383 de specialişti în activitatea de lobby, reprezentanţi de patronate, sindicate, ONG-uri, camere de comerţ şi asociaţii de IMM-uri, au fost certificaţi în cadrul proiectului strategic Partener Activ şi Implicat, în urma dobândirii competenţelor de reprezentare argumentată a intereselor membrilor lor, în dialogul civic şi social cu decidenţii politici. Peste jumătate dintre aceştia au aderat la Corpul Profesioniştilor în Lobby, organizaţie profesională constituită în decembrie 2012 şi care are, în prezent, membri în toate regiunile de dezvoltare ale ţării.
Un comentariu
Unde ne inscriem pentru runda urmatoare?:D