Primii căţei din lume născuţi prin fertilizare in vitro

0

După decenii de cercetări şi de tentative eşuate, oamenii de ştiinţă au reuşit să aducă pe lume primii căţeluşi născuţi în urma fertilizării in vitro. Sunt şapte la număr şi se numesc Cannon, Red, Green, Cornelia, Buddy, Kiwi şi Ivy le Fleur.

Procedura a fost încercată la câini încă de la jumătatea anilor 1970, dar mereu a rămas fără succes, explică Alex Travis, biolog specialist în reproducere în cadrul Universităţii Cornell. Faptul că situaţia s-a schimbat şi ştiinţa a demonstrat că se pot naşte căţei prin fertilizare in vitro poate fi o şansă pentru salvarea unor specii canine aflate pe cale de dispariţie; de asemenea, spun cercetătorii, poate fi o şansă pentru eradicarea unor boli genetice ale câinilor.

Mama puilor a fost gadză pentru 19 embrioni fertilizaţi în laborator; ulterior, ea a dat naştere celor şapte căţelandri sănătoşi: doi dintre aceştia provin dintr-o mamă beagle (donatoare de ovule) şi un tată cocker spaniol, iar ceilalţi cinci provin din mame şi taţi rasa beagle. Munca echipei de cercetători nu a fost lipsită de obstacole, dar au reuşit să le depăşească. Procedura după care au lucrat este descrisă detaliată în revista PLOS One.

“Acum putem nu doar să îngheţăm sperma şi ovulele, ci chiar să le folosim, şi în cazul câinilor, pentru inseminare artificială. Putem folosi tehnica pentru a conserva genetica speciile ameninţate”, spune Travis. Mai multe detalii despre cum a decurs experimentul încununat de succes puteţi găsi pe Science Alert.

 

Sursa şi foto: Science Alert


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger