Primele înregistrări cu sunet ale Crăciunului datează de acum 110 ani

0

Curatorii de la Muzeul Naţional din Londra au descoperit nişte înregistrări despre care spun că ar fi primele dovezi sonore ale unui Crăciun în familie: acestea datează de acum 110 ani şi aparţin familiei Wall, care locuia în New Southgate, o zonă din nordul capitalei britanice.

 

 

În total, sunt 24 de înregistrări de bună calitate pe cilindri de ceară, făcute cu ajutorul unui fonograf în perioada cuprinsă între anii 1902 şi 1917. Cei care au descoperit înregistrările au fost uimiţi de calitatea sunetului. Familia Cromwell şi Minnie Wall a avut nouă copii, arată arhivele istorice şi opt dintre ei apar în aceste înregistrări, care vibrează de viaţă şi armonie, spune Julia Hoffbrand, curatorul care a ajutat la restaurarea documentelor sonore. „Când le-am ascultat prima dată, mi s-a ridicat părul pe mâini. Era ceva fantastic. Aveam o oarecare idee despre ce urma să găsim în înregistrări, deoarece Cromwell făcuse descrieri detaliate pe fiecare cutie de cilindru, dar tot a fost ca şi când am fi deschis o fereastră înspre trecut. Era ca şi când ne aflam în aceeaşi încăpere cu familia respectivă şi prietenii lor”, spune Hoffbrand.

Cele mai multe înregistrări au fost făcute la reuniunile de familie prilejuite de Crăciun şi Anul Nou. Cel care le-a făcut a fost capul familiei, Cromwell Wall, care a dus fonograful inclusiv pe stradă, în căruciorul pentru copii, ca să înregistreze sunetul clopotelor de la biserică anunţând noul an. Alte înregistrări datează din perioada primului război mondial, când se remarcă absenţa a trei dintre fii săi (care apar în înregistrările anterioare), aceştia fiind pe front. Unul dintre ei a şi murit, ulterior, de pneumonie, într-un spital din Franţa, cu doar trei săptămâni înainte de încheierea păcii, arată arhivele familiei. Înregistrările descoperite au fost restaurate în vara acestui an şi mulţi dintre urmaşii familiei le-au ascultat pentru prima dată acum două luni. „Îmi amintesc că atmosfera era minunată, aveam petreceri fastuoase şi cântam în jurul pianului, cu bunicul la pian”, a rememorat Oliver, unul dintre primii nepoţi ai lui Cromwell Wall.

Curatorii muzeului spun că este destul de neobişnuit ca înregistrări pe cilindri de ceară să supravieţuiască pentru atât de mult timp. Fonograful a fost mai întâi folosit ca instrument pentru dictare, în birouri şi sunt extrem de rare cazurile în care să fi fost utilizat pentru a înregistra sunete domestice sau întâlniri familiale. Mai mult, cum cilindrii şi aparatul erau destul de scumpi, era nevoie să existe un venit consistent în familie pentru a-şi putea permite aşa ceva şi să păstreze cilindrii nealteraţi. Aceştia sunt oarecum similari discurilor vechi din vinil, în sensul că amprenta lăsată de fonograf pe cilindru făcea ca acesta să poată fi reascultat ulterior.

 

Sursa şi foto: BBC Science / Foto: Familia Wall, de Crăciun, în 1902

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger