Primele destinații de ecoturism din România și criterii de recunoaștere a acestora au fost lansate în această săptămână. România devine astfel prima țară din Europa care a dezvoltat un sistem de recunoaștere a destinațiilor de ecoturism pe baza criteriilor dezvoltate de Consiliul Global de Turism Durabil (GSTC) și a Standardelor Europene de Ecoturism (EETLS).
„Avem o ocazie unică de a ne poziţiona pe piaţa europeană de ecoturism atât din punct de vedere tehnic, prin criteriile de ecoturism, cât şi din punct de vedere imaginii pozitive pe care ecoturismul o poate oferi pe piaţa reală de turism, imagine legată de natura şi de cultura rurală din Româania”, a declarat Andrei Blumer, Preşedintele Asociaţiei de Ecoturism din România.
Criteriile pentru recunoașterea destinațiilor de ecoturism au fost elaborate într-un proces participativ într-un grup de lucru interministerial de către Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului (MDRT), Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Turism (INCDT), și Asociația de Ecoturism din România (AER), în colaborare cu Ministerului Mediului, Ministerul Agriculturii, ANTREC, WWF România, RNP Romsilva și UNDP.
Lansarea a avut loc în cadrul Conferinței Naționale de Ecoturism organizată la Biblioteca Națională a României de Asociația de Ecoturism din România (AER) în parteneriat cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Turism (INCDT).
La conferință au participat doi experți internaționali în ecoturism, doamna Ayako Ezaki, director de comunicare – Societatea Internațională de Ecoturism – TIES, și domnul Herbert Hamele, membru al consiliului de conducere al Global Sustainable Tourism Council și European Ecotourism Labeling Standards, precum și reprezentanți din destinațiile de ecoturism din România.
Evenimentul se încadrează în seria de evenimente Plug to nature, organizat de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 și este realizat cu sprijinul Fundației pentru Parteneriat și Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe.