Primele apartamente plutitoare din lume intră în construcţie anul viitor

0

Olandezii şi-au perfecţionat, de secole încoace, abilitatea de a construi locuinţe pe apă sau în zone care s-au aflat sub apă, în condiţiile în care aşezarea ţării lor, sub nivelul mării, i-a obligat să înveţe şi să aibă mereu cu idei inovatoare. În spiritul acestei tradiţii, o echipă de arhitecţi vine cu conceptul primelor apartamente plutitoare din lume.

 

 

Arhitectul Koen Olthuis şi echipa sa de la Waterstudio au creat un complex de locuinţe numai bune pentru un viitor al schimbărilor climatice, în care s-ar putea ca apele în creştere ale planetei să ne oblige să ne regândim modul de locuire. Proiectul se numeşte „Citadela” şi va intra în construcţie de anul viitor. Citadela înseamnă un complex de 60 de apartamente (de lux) care vor pluti pe suprafaţa apei într-una din acele zone ale Olandei în care, cu ajutorul unor canale artificiale de scurgere, pământul se poate menţine uscat, dar este înconjurat de ape. Clădirea va fi construită într-un bazin portuar uscat şi va fi „inundată” când apartamentele sunt gata şi vor putea pluti. La început, apa va fi destul de mică, dar ulterior va creşte şi un pod de legătură va fi construit între clădirea plutitoare şi zona de uscat.

 

 

stire 6 oct citadela 2

 

Arhitecţii proiectului spun că până şi persoanele care au rău de mişcare sau de apă pot locui în această citadelă, deoarece modul în care apartamentele vor fi construite va prelua şocul mişcării continue pe apă. Design-ul complexului este modular, cu unităţi individuale care înconjoară o curte centrală, astfel încât oamenii să nu se simtă ca pe o barcă mare. Toate apartamentele vor avea „vedere la mare”. Totodată, construcţia se bazează pe anumite tehnologii verzi (cel mai probabil, pentru generarea de energie electrică), iar acoperişurile verzi şi serele sunt parte din proiect; se estimează că acest complex de apartamente plutitoare va consuma cu 25% mai puţină energie decât un complex similar construit pe uscat. Citadela este primul element dintr-un proiect mai extins, numit New Water, care va cuprinde şase astfel de complexe de apartamente plutitoare.

 

Surse şi foto: Geek, Gizmag

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger