Primarul Robin Hood care ocupă bănci și fură mâncare pentru săraci

0

Juan Manuel Sánchez Gordillo, primar în Marinaleda, un oraș de 2.600 de locuitori din sudul Spaniei, a devenit erou național după ce a pornit într-un marș anti-austeritate de-a lungul Andaluziei. Pe durata călătoriei sale, edilul spaniol și-a propus să ocupe bănci și să fure mâncare din supermaketuri, pe care o va împărți săracilor.”Ducem un război în numele săracilor”, a spus Gordillo pentru Financial Times. “Nu mă interesează dacă ajung la închisoare, ar fi chiar o onoare”.

 

Captură Youtube

 

La începutul luni, susținătorii mișcării sale au burdușit cu produse cărucioare pentru cumpărături în timp ce primarul scanda cu suporterii săi în fața unui supermarket. Bunurile nu au fost plătite, fiind donate ulterior unor bănci care distribuie mâncare la săraci. Raidul forțelor de ordine care a urmat, scrie FT, s-a lăsat cu șapte arestări. De cealaltă parte, simpatizanții lui Gordillo vor ocupa bănci cu scopul de a le permite nevoiașilor care nu își pot plăti ipotecile să reintre în posesia propriilor locuințe.

Edilul în vârstă de 59 de ani este și membru al parlamentului regional și se bucură de imunitate în fața legii, însă a anunțat că va renunța la acest drept pe durata marșului său, care a adunat până acum 500 de simpatizanți. “Vom ocupa câte bănci și supermarketuri vom putea în Andaluzia”, a avertizat Gordillo. “Hoții care au cauzat criza [economică] vor trebui să plătească pentru consecințele acțiunilor lor”.

Andaluzia, cea mai mare regiune a Spaniei ca număr de locuitori, are o rată de șomaj de 30%, cea mai mare din Uniunea Europeană la nivel regional. Guvernul de la Madrid a plasat-o în topul reducerii cheltuielilor regionale, care ar putea să ducă, potrivit liderului regiunii, José Antonio Griñán, la închiderea a 19 spitale (care formează întregul serviciu de sănătate din Andaluzia) sau la concedierea a 60.000 de bugetari. Mai multe detalii, pe Financial Times.

 

Puteți citi și:

Greva generală dă târcoale Spaniei

Ciocniri violente între poliţişti, mineri şi protestatari spanioli din cauza noilor măsuri de austeritate

Zeci de mii de madrileni au salutat marşul negru al minerilor grevişti (video)


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger