Primarul Parisului vrea să interzică maşinile diesel în oraş în următorii cinci ani

1

Planul primarului Parisului, Anne Hidalgo, de a lupta contra poluării tot mai problematice pentru metropola franceză include şi dorinţa de interzicere a maşinilor diesel, în oraş, realizabilă până în anul 2020, dar şi crearea unor zone în care să se circule numai pe jos, precum şi alte măsuri menite să mai reducă nivelul de poluare.

 

 

Într-un interviu acordat publicaţiei Journal de Dimanche, Anne Hidalgo a spus că planul său de luptă împotriva poluării Parisului va fi luat în discuţie de consiliul local astăzi, 9 decembrie. “Vreau să văd încheiată era maşinilor diesel în Paris până în anul 2020”, a mai declarat primarul, adăugând că vor putea fi admise excepţii, pentru proprietarii de maşini cu venituri reduse, cărora li se va permite să îşi mai folosească vechile autovehicule, dar numai ocazional. “În prezent, 60% dintre parizieni nu au maşini, comparativ cu 40%, în anul 2001. Lucrurile deja se schimbă”, a punctat primarul parizian. Planul său mai include limitarea traseelor autobuzelor turistice, care se îngrămădesc pe străzile oraşului, interzicerea tranzitului camioanelor prin oraş şi introducerea de autoturisme electrice în schema de “car sharing” a oraşului.

Anne Hidalgo a mărturisit că o inspiră, în acest demers al său, activitatea şi principiile fostului primar al Parisului, totodată şi mentorul său, Bertrand Delanoe. Acesta a propulsat, în capitala franceză, sistemele de închiriere de biciclete şi maşini, a extins numărul benzilor speciale destinate bicicletelor şi autobuzelor şi a redus limitele de viteză în oraş, cu speranţa că va convinge parizienii să renunţe la maşini, ca să facă din oraşul lor unul mai puţin poluat. Un studiu realizat chiar pentru Journal de Dimanche arată că 84%  dintre rezidenţii din Paris consideră lupta împotriva poluării o prioritate; 54% susţin interzicerea maşinilor diesel în oraş, care să fie realizată până în anul 2020. Motoarele diesel sunt cam cu 20% mai eficiente, din punct de vedere al consumului de combustibil, decât cele pe benzină, aşa că emit mai puţin dioxid de carbon pe kilometru; însă emit alţi poluanţi în atmosferă, poluanţi despre care s-a descoperit că generează o serie de probleme de sănătate oamenilor, inclusiv cancer.

 

Sursa, foto şi mai multe detalii: Reuters

 

Puteţi citi şi:

Parisul a interzis circulaţia a jumătate din maşini, din cauza poluării

Franța stinge luminile noaptea

De ce sperma francezilor își pierde potența

FOTO Protest împotriva poluării din China: miri cu măști de gaze

Primul chinez care dă în judecată guvernul din cauza smogului


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger