Mirik Milan, un fost promoter de club din Amsterdam în vârstă de 35 de ani, a devenit „primar de noapte” în capitala Olandei în 2014, o titulatură din spatele căreia și-a propus să creeze districte speciale pentru afaceri după lăsarea întunericului, scrie CityLab, echilibrând dorințele unor localnici de a avea o viață de noapte vie cu cele ale oamenilor care vor doar liniște și pace la sfârșitul zilei. Milan militează pentru crearea în oraș a unei zone cu un sistem economic care să funcționeze 24 de ore pe zi, dotată cu spații de lucru, locuri cu mâncare sau o librărie pentru studenți deschise toată noaptea. O inițiativă menită să modifice percepția oficialilor asupra vieții de noapte, presărată cu infracțiuni și trotuare îmbibate cu vomă.
Jobul lui Milan este de a gestiona și de a îmbunătăți relațiile dintre afacerile de noapte, localnici și primăria din Amsterdam. Activitatea lui și a colegilor săi s-a dovedit atât de eficientă, încât conceptul a fost preluat în Paris, Toulouse și Zurich, care au la rândul lor primari de noapte. Londra și Berlin se gândesc și ele să introducă această funcție. În Olanda, pe lângă Amsterdam, alte două orașe, Groningen și Nijmegen, au numit manageri nocturni, iar în total, 15 orașe olandeze au funcții similare. În aprilie anul acesta, toate aceste forțe se vor reuni în Amsterdam, care va găzdui primul summit din lume al primarilor de noapte. Evenimentul este deschis tuturor celor interesați de asumarea unui astfel de rol în orașele lor.
Potrivit lui Milan, extinderea programului de afaceri pe durata nopții poate reduce nivelul de tulburare a liniștii publice. De exemplu, până nu demult, cluburile de noapte din Amsterdam trebuiau să se închidă până la 4 dimineața în timpul săptămânii și până la 5 dimineața în weekend și existau adesea probleme legate de zgomot și dezordine publică în momentul în care își încheiau programul, străzile fiind acaparate de cete gălăgioase de oameni. Pentru a rezolva această problemă, primarul de noapte a sugerat extinderea programului de clubbing, reușind să obțină licențe de 24 ore pentru 10 cluburi. Toate erau poziționate în districte mai puțin populate din oraș, inițiativa contribuind la reducerea zgomotului stradal.
„Deseori, oamenii din cluburi nu vor să meargă acasă la 4 dimineața, doar o parte din ei vor asta”, spune Milan pentru CityLab. „Având program liber, un club poate decide când vrea să deschidă și să închidă, ceea ce înseamnă că nu vor mai fi aruncați brusc în stradă 1.000 de oameni la 5 dimineața. În schimb, ei vor începe să plece în valuri cuminți și ușor de gestionat de la 3 până la 8 dimineața. E mai bine așa pentru zgomotul din cartier și pentru cluburi, pentru că acestea pot avea mai mulți DJ-i și pot vinde mai multe bilete”. Obiectivul lui Milan nu este doar extinderea programului de distracție. În piața Rembrandtplein din centrul orașului, o zonă împânzită cu baruri, cabinetul său a demarat, de exemplu, un proiect pentru reducerea zgomotului stradal, introducând reguli de conduită și un serviciu de „gazde ale pieței”.
„În fiecare vineri și sâmbătă, 10 oameni de-ai noștri se plimbă pe stradă și încearcă să atenueze problemele”, spune el. „Nu sunt polițiști sau agenți de pază, sunt prietenii voștri, dar încearcă să vă explice regulile. Câteodată oamenii nu-și dau pur și simplu seama că au comportamente antisociale, ies dintr-un club de noapte și nu sunt conștienți că zbiară. Explicându-le pur și simplu că acolo locuiesc oameni poate schimba lucrurile”. Cabinetul primarului de noapte nu are însă autoritate executivă. Milan este președintele unui mic ONG de consultanță, „ales” de public prin voturi online, de participanții la un festival de muzică și de un juriu format din cinci experți. El este finanțat în mod egal de primărie și de afacerile de noapte.
„Suntem un ONG mic, așa că nu avem autoritate, însă încercăm să-i influențăm pe oameni – să fim puntea dintre toate părțile implicate”, spune Milan. „Când vine vorba de cultura vieții de noapte, există întotdeauna multe interpretări greșite. Noaptea este tratată mereu diferit față de zi. Dacă avem o problemă noaptea, primul lucru pe care îl fac adesea autoritățile este să spună: ‘Nu mai putem face asta’. Decid să interzică lucruri și ajung să omoare industria. Rolul nostru este să le explicăm de e atât de importantă noaptea. În economia de noapte există multe talente. Gândiți-vă la toți grapic-designer-ii, promoter-ii de petreceri, DJ-ii, la toți oamenii care folosesc noaptea ca pe un teren de joacă serios pentru a-și dezvolta abilitățile și care au și joburi de zi. Industriile creative sunt foarte importante pentru Europa și mai ales pentru orașe ca Amsterdam și Berlin, de fapt pentru orice loc din lume”.