Primarul care a încercat să le asigure oamenilor acces egal la produse proaspete

0

Cu mult înainte de începerea mişcării pentru o alimentaţie sănătoasă, Thomas Menino, fostul şi cel mai longeviv primar al oraşului american Boston, şi-a propus să ofere acces egal la alimente proaspete locuitorilor de toate condiţiile sociale, scrie The Atlantic. El a văzut în grădinile urbane o soluţie pentru unificarea şi repararea comunităţilor şi a vrut ca lumea să-l ţină minte ca “primarul sănătăţii publice”.

 

 

Pe vremea în care era consilier local, Menino a contribuit la lansarea unui program la nivelul statului Massachussetts, din care face parte Boston, care să-i ajute pe beneficiarii WIC (un program federal de asistenţă îndreptat spre mamele însărcinate, cele care alăptează, nou-născuţii şi copiii sub vârsta de cinci ani cu venituri mici) să-şi dubleze valoarea cupoanelor alimentare pe care le primeau dacă le cheltuiau pe produse proaspete. Lansat în august 1986, programul, care a ajuns să fie cunoscut sub numele de “Bounty Bucks”, a câştigat simpatie nu doar la nivelul statului, ci şi la nivel federal. El este activ în 350 de pieţe agricole din 21 de state şi a dat naştere unui alt program, cel al “fructelor şi legumelor pe bază de reţetă”, prin care medicii şi nutriţioniştii sunt plătiţi să conceapă regimuri alimentare sănătoase pentru americanii obezi şi cei supraponderali şi să le ofere “reţete compensate” pentru produse proaspete. Primaul Menino a contribuit şi la lansarea acestui program, în colaborare cu spitalele din Boston.

Edilul a fost printre primii primari din SUA care s-au străduit să atragă supermarketuri în cartiere sărace. În 2011, anunţa cu mândrie că deschisese 25 de supermarketuri în Boston, mai ales în zone pe care supermarketurile cu servicii complete le evitau până atunci. Menino, care a fost primar timp de 21 de ani, a luptat pentru înfiinţarea unei grădini organice cu regim de agricultură susţinută de comunitate pe suprafaţa celui mai mare adăpost pentru oamenii străzii din oraş şi a sprijinit activ strângerea de fonduri pentru o piaţă alimentară închisă care să funcţioneze pe tot parcursul anului. Pe lângă asta, acum patru ani, a creat funcţia de director al Biroului de Iniţiative Alimentare în cadrul administraţiei sale, ocupată de Edith Murnane, care lucrase la rândul ei la iniţiative similare de acces egal la mâncare prin intermediul unei asociaţii care trimite aproape 10.000 de mese la domiciliu persoanelor grav bolnave din 18 comunităţi.

Citiţi întregul articol pe The Atlantic.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger