Primăria unei comune din Munții Apuseni a lansat o campanie de repopulare a localității

6

În urmă cu 20 de ani, în comuna Buceș, situată la limita dintre județele Hunedoara și Alba, în Munții Apuseni, trăiau 5 000 de oameni. Între timp, zeci de gospodării au rămas fără stăpân, iar astăzi, populația comunei abia depășeste o mie de locuitori. În acest context, scrie citynews.ro, primăria din Buceș a lansat o campanie de repopulare a localității, care se află într-o zonă propice dezvoltării turismului.

 

Muntele Vulcan. Foto: Țetcu Mircea Rareș/Wikipedia

 

Prin intermediul campaniei “Opriți pustiirea satelor moțești”, administrația locală promovează zona, tradițiile și locuințele țărănești, scoase la vânzare la prețuri mai mici decât cele de pe piața imobiliară pentru cei interesați să readucă zona la viață. Inițiatorii acțiunii au primit deja zeci de telefoane de la oameni care au cerut informații despre casele scoase la vânzare, inclusiv de la o familie din Republica Moldova care vrea să se stabileacă în Buceș.

Potrivit Yahoo! News România, comuna este situată la o altitudine de 300 de metri, pe teritoriul ei aflându-se Vârful Vulcan (1 257 m), un masiv format din calcare recifale jurasice albe și declarat rezervație naturală. Masivul adăpostește peste 435 de specii de plante, unele ocrotite prin lege. Buceș se învecinează cu mai multe rezervaţii naturale botanice şi forestiere şi este străbătută de 6 cursuri de apă, printre care Crişul Alb şi Râul Vulcan.

 

Puteți accesa și:

Satele părăsite ale Transilvaniei. Tema unui film documentar care poate fi realizat cu ajutorul vostru

FOTO Povești post-industriale: doi fotografi, 38 de zile, 45 de localități

Pe urmele distrugerii industriei românești, într-un proiect inedit de foto-documentar

Povești cu oameni și locuri din foste orașe industriale, cu Ioana Cîrlig

VIDEO Un sat medieval abandonat a devenit sat ecologic autosuficient

Peste 640.000 de bătrâni din România sunt singuri. Campanie de strângere de fonduri pentru o bătrânețe mai ușoară


6 comentarii

  1. Este timpul ca Tara noastra DACIA sa reinvie la a ei valoroasa etnie stramoseasca , afaracu toti ticalosii , hotii care ne-au vindut lumii intregi afara din Tara cu toti acei Tigani blestemati care ne-au facut tinuturile starmosesti de risul lumii acesti blestemati de Tiganii originali din INDIA ar trebui exterminati pina la ultimul si la fel cu ceilalti care azi ne distrug a noastra scumpa natie de Daci cu renume mondiale .

  2. eu nu am inteles care este sursa unei astfel de stiri. am intrat si pa yahoo news si pe citynews si nimic. nici un anunt dat de primarie. m-am apucat si am cautat anunturi date de primarie. nimic. sutn curios unde a fost data cest anunt. …

  3. Ar trebui sa cititi mai intai istoria tarilor romane de la inceputuri , colonizarile de ce s-au facut si sub ce regi ? de ce au ramas doar 8% din populatia autohtona valaha adica motii de astazi ? sa va spun eu pe scurt numai doua vorbe si apoi am iesit! in 1100 hoardele de turci-tatari au cucerit tot ce se putea cucerii pana la Buda adica peste Dunare nu au mai trecut dar au pus cap de pod in centrul Pestei maghiare dar de ce? nu pentru ca hunii sau ungurii stapanitori s-ar fi lenevit sau armatele hungaro-vlae vlahii erau vestiti ca pazitori de hotare si aveau pamanturi pe granitele imperiului se numeau mosneni au fi adormit ci pentru simplul fapt ca erau decimati de ciuma…eeee? pe asta ati scapat-o no?…asa ca in trei etape au fost adusi sasi incepand din 1180 apoi sub trei domnii austroungare svabi dar asta dupa 550 ani adica dupa 1780 si tot nu au reusit sa repopuleze toate satele vaduvite de populatie …mai cititi si apoi injurati dragilor!

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger