Primăria planifică "mutarea" pietonilor la subsol

0

Centrul de Resurse pentru participare publică și AcvtiveWatch vă invită să vă spuneți părerea cu privire la inițiativa Primăriei Generale de a face un pasaj în zona Pieței Române pentru a facilita tranzitul mașinilor.

Miercuri, de la ora 12, la sediul PMB, va avea loc o dezbatere publică pe marginea proiectului. Dezbaterea a fost solicitată de cele două organizații (PMB s-a multumimt cu postarea unor documente tehnice și complicate pe site – au bifat obligativitatea legală). Organizatorii consideră că acest proiect este un asalt la dreptul fundamental al cetățeanului de a fi un pieton cu vedere la cer.

Prin acest proiect, Primăria Generală promovează circulația pietonilor în zona Pieței Române sub nivelul trotuarului. Problema la care această soluție ar trebui să răspundă este circulația intensă din zonă. Astfel că pietonii sunt invitați să dezvolte un comportament de tip “cârtiță” pentru a face loc mașinilor. La nivel comunitar, ierharhia priorităților în ceea ce privește gestionarea spațiului public: pieton, biciclist, transport în comun și transport personal. Primăria Bucureștiului, prin proiectele sale, promovează modelul total inversat, făcând loc mașinilor prin dispariția pietonilor de la suprafață., susțin organizațiile implicate.

Iată care sunt aspectele de luat în seama în cazul unui asemenea proiect, așa cum le văd CeRe Participare și ActiveWatch:

Pietonii:
– au nevoie de aer: mersul pe sub pământ nu este tipic comportamentului urban;
– nu au nevoie de “spații urbane de socializare” pe sub pământ: socializarea “în pesteri” este o epocă de mult apusă;
– spațiile comerciale de la suprafață au nevoie de prezența pietonilor: comerțul din zonă este dependent de aceștia;

Orașul:
– nu are nevoie de și mai multe mașini în zonele centrale;
– are nevoie să fie însuflețit și să fie locuit de oameni, nu tranzitat de automobile;

Primăria Generală:
– trebuie să reprezinte cetățenii orașului, nu pe al autoturismelor acestora;
– trebuie să își privească cetățenii în ochii, nu să le facă trasee pe sub pământ;
– trebuie să investească în oraș cu scopul de imbunatire a calității vieții, nu în pofida acesteia.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger