Contrar legii, Primăria Capitalei continuă să negocieze dreptul la adunări publice

2

Scriam la începutul anului despre cum negociază Primăria organizarea adunărilor publice și cum este împărțită libertatea de exprimare în funcție de voința Comisiei de avizare. Deși Legea 60 prevede ca organizatorii de adunări publice să anunțe evenimentul la Primărie, nu să solicite aprobare, autoritățile locale continuă să respingă notificări sau să le negocieze într-o formulă agreată de primarul Sorin Oprescu. În această săptămână, semnatarul notificării privind Marșul anti-Monsanto care va avea lor, mâine, în București, a fost chemat la Comisie pentru a semna un protocol pe placul Primăriei.

În notificarea trimisă Primăriei, Piața Victoriei era menționată ca punct de pornire al marșului, dar membrii Comisiei unde se negociază aceste protocoale nu au acceptat acest loc, întrucât tot sâmbătă se va organiza în zonă un protest față de expoziția de cadavre umane de la Muzeul Antipa. Deși Piața Victoriei este mare, nu se aprobă proteste în alt punct decât cel ocupat deja de pe trotuarul din fața muzeului. Acela fiind și cel mai puțin vizibil loc din Piața Victoriei, de altfel, spune Alexandru Alexe, semnatarul notificării.

Piața Constituției a fost un al loc refuzat de Comisie, pe motiv că se desfășoară un târg acolo și li s-a propus protestatarilor parcul Izvor, unul dintre cele mai puțin vizibile locuri. Până la urmă, a rămas zona Eroilor ca punct de pornire a marșului, care va trece pe la Universitate și se va termina la Unirii.

“E ultima dată când mă mai duc la ei, de acum voi ieși în stradă fără autorizație. Negociem libertatea de exprimare?”, spune Alexandru, care amintește că notificarea de adunare publică nu se supune dezbaterii sau negocierilor. “Ei sunt în stare să devieze traficul de la Unirii pentru un maraton școlar, iar pe noi ne înghesuie în șir indian pe trotuar”, mai spune el.

Marșul anti-Monsanto va avea loc mâine, începând cu ora 16, cu plecare din Parcul Operei. Evenimentul din București face parte dintr-o serie de marșuri la nivel internațional împotriva liderului mondial în producția de organisme modificate genetic și pesticide.

Cei de la Centrul de Resurse pentru Participare Civică s-au lovit și ei de un refuz din partea Primăriei de a o organiza un protest chiar față de autoritățile locale, după ce nu au fost primiți la ședințele Consiliului General al Municipiului București. De data asta, semnatarii notificării nici nu fost chemați la negocieri, au primit direct un “NU”.

cere

Prin urmare, activiștii au mers cu un banner chiar în fața Primăriei, luând atitudine față de refuzul “reprezentanților” de a le permite accesul în sala de ședințe și, practic, accesul la luarea deciziilor care îi privesc pe cetățenii Bucureștiului. După alungarea din sala de ședințe, cetățenii aveau voie în fosta cantină a Primăriei, de unde urmăreau dezbaterile pe un ecran.

“Am refuzat să ne mai ducem, am încercat inițial să jucăm după regulile impuse de ei. Era singura cale – ne duceam în cantină, afișam mesaje pentru ei, dar am înțeles că nu se vedeau, nu mai avea sens să ne obosim să mergem de fiecare dată. În ultima vreme, gardienii ne păzeau încât nici nu mai puteam afișa mesaje în fața camerei web. S-a întrerupt orice cale de comunicare cu aleșii”, spune Florina Presada, de la CeRE Participare.

cererefuz


2 comentarii

  1. moment. vad ca in scrisoarea primariei scrie “Referitor la cererea dumneavoastra[…]”. nu inteleg, ce forma are documentul trimis primariei? de notificare sau de cerere?

  2. Pingback: Sute de oameni au protestat față de Monsanto în București și Cluj. Avem OMG-uri în farfurie fără să știm? | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger