Prima vertebră imprimată 3D implantată unui băieţel

0

Un băiat de 12 ani din China se poate lăuda cu o coloană vertebrală din titaniu. Doctorii din Beijing au reușit implantarea cu succes a primului fragment de vertebră imprimată 3D.

 

vertebra

Minghao a avut o tumoare malignă în măduva spinării, iar doctorii au fost nevoiți să înlăture o parte din oasele lui. Astfel că în timpul operației de câteva ore, chirurgii au înlocuit o parte din vertebra canceroasă de la gât cu implantul din titaniu.

Implantul este plasat între a doua și a treia vertebră și îi va permite băiatului să își ridice capul în următoarele luni. Oasele artificiale au fost făcute dintr-un praf de titaniu care se folosește în multe alte implanturi ortopedice. Dar, spre deosebire de implanturile convenționale, structurile imprimate 3D sunt create după un design virtual bazat pe pe vertebra reală a pacientului, ceea ce face ca rezultatul să fie foarte similar cu oasele adevărate, iar implantul se integrează foarte natural.

De asemenea, chirurgii nu au fost nevoiți să folosească ciment sau șurubelnițe pentru a imobiliza implantul imprimat 3D, ca în cazul celor tradiționale. În schimb, au făcut găuri mici în acesta pentru ca oasele din apropiere să se extindă și să îl stabilizeze.

Deși operația este o premieră mondială, transplanturile ortopedice imprimate 3D au evoluat mult în ultimii ani. În iunie 2011, primul maxilar imprimat 3D a fost implantat cu succes în Belgia, iar în aprilie 2013, Clinica Mayo a folosit o imprimantă 3D pentru a crea un șold artificial.

Minghao a fost internat la ortopedie mai mult de două luni înainte de operație. La cinci zile după operație, încă nu putea vorbi, dar cei din jurul lui au transmis că are o stare de spirit bună. În următoarele trei luni, el va purta un ghips și va mai dura o vreme până doctorii își vor da seama cum se comportă implantul.

Sursa: popsci.com

Puteți citi și:

Un adolescent de 15 ani promite o imprimantă 3D de zece ori mai rapidă decât cele existente

VIDEO Case din saci cu pământ, ridicate cu ajutorul imprimării 3D

Prima cheie fixă din lume, imprimată 3D din plastic reciclat din oceane


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger