Prima țară în curs de dezvoltare care se alimentează 100% cu energie regenerabilă

0

Costa Rica a obținut o performanță în materie de energie curată, folosind surse regenerabile în proporție de 100% 75 de zile la rând, scrie The Independent. Asta s-a datorat ploilor abundente care au alimentat patru uzine hidroelectrice în primele trei luni ale anului. Micul stat din America Centrală, care are o populaţie de 4,8 milioane de oameni, nu a mai ars combustibii fosili din decembrie 2014, fiind renumit pentru politicile sale care încurajează energia curată.

 

 

Anul trecut, 80% din energia folosită de Costa Rica a provenit de la centralele hidroelectrice, în timp ce energia geotermală a asigurat un procent de 10%. În prezent, 94% din nevoile energetice ale statului sunt acoperite din surse regenerabile, fiind planificate noi proiecte geotermale pentru ca ţara să nu mai depindă în viitor de combustibili fosili. La mijlocul lui 2014, guvernul a aprobat un proiect geotermal de 958 de milioane de dolari. Prima uzină ar urma să producă 55 de megawaţi de electricitate, suficientă cât să alimenteze cu energie 55 000 de locuinţe. Încă două uzine cu o capacitate de 50 de megawaţi vor fi construite în apropiere.

Unii specialişti spun că e important ca ţara să nu ajungă dependentă de hidroenergie, care poate fi afectată de modificările sezoniere ale debitelor de apă şi de secete, salutând iniţiativele geotermale. Costa Rica speră să ajungă să nu mai aibă nicio amprentă de carbon până în 2021. În 2014, Forumul Economic Mondial a clasat statul pe locul în America Latină, după Uruguay, în ceea ce priveşte infrastructura pentru electricitate şi telecomunicaţii. Iar pentru a-şi întări angajamenul asumat în direcţia unei energii 100% curate, Costa Rica a decis să nu exploateze rezervele sale bogate de ţiţei, descoperite de-a lungul coastei Caraibelor.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger