Prima șosea solară a fost deschisă în Franța

0

Primul drum solar a fost deschis într-o localitate din Franța. Panourile solare se întind pe 1 kilometru și acoperă o suprafață de 2.800 de metri pătrați. Șoseaua a fost inaugurată săptămâna trecută de ministrul mediului Segolene Royal.

Drumul solar a costat 5 milioane de euro și va fi folosit de aproximativ 2.000 de șoferi pe zi pe parcursul a doi ani de probă. În acest timp, autoritățile vor să testeze dacă șoseaua solară poate genera destulă electricitate pentru a alimenta iluminatul public din localitatea de 3.400 de locuitori.

Panourile au fost instalate în localitatea Tourouvre-au-Perche din Normandia, o regiune din Franța care nu e cunoscută neapărat prin zilele însorite. În capitala politică a regiunii, Caen, sunt doar 44 de zile cu soare pe an comparativ cu 170 de zile în Marseille.

Royal a declarat că ar vrea să vadă astfel de drumuri solare la fiecare 1.000 de kilometri de autostradă. Franța are o rețea de 1 milion de kilometri de drumuri.

Constructorul Colas a anunțat că a acoperit panourile cu silicon și că sunt rezistente la trafic. Compania are în desfășurare 100 de alte proiecte de drumuri solare în Franța și în alte țări.

În 2014, a mai fost deschisă o pistă solară pentru biciclete în Krommenie, Olanda care a generat 3.000 kwh de electricitate, suficient pentru a alimenta o casă timp de un an. Costul construcției pistei ar fi acoperit, însă, generarea a 520.000 kwh.

Sursa: The Guardian


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger