Prima simulare realistă a Universului

0

O echipă internațională de oameni de știință a realizat primul model realist al universului, capabil să recreeze 13 miliarde de ani de evoluție cosmică, scrie The Atlantic. Simularea se numește “Illustris” și redă universul sub forma unui cub cu 350 de milioane de ani-lumină pe fiecare față și la o rezoluție fără precedent: universul virtual (care cuprinde și materia întunecată) se formează cu ajutorul a 12 miliarde de pixeli 3D. Modelul include și galaxii eliptice și spiralate (41.000 la număr), corpuri care, din cauza inexactităților numerice și a modelelor fizice incomplete, nu au putut fi văzute atât de detaliat ca acum în simulările anterioare.

 

Captură Youtube

 

“Illustris” redă mai bine și reacțiile generate de formarea stelelor, de explozia supernovelor și de găuri negre super-uriașe, transportându-ne în timp până aproape de momentul nașterii universului, mai exact la 12 milioane de ani după Big Bang. Din moment ce lumina călătorește la o viteză fixă, simularea le oferă astronomilor șansa de a corela lumina cu timpul (de exemplu, o galaxie care se află la un miliard de ani-lumină distanță li se va înfățișa în forma de acum un miliard de ani). Iar dacă telescoape spațiale ca Hubble le permit oamenilor să observe universul timpuriu, “Illustris” le dă șansa să urmărească în timp evoluția unei galaxii.

Simularea are în spate cinci ani de muncă, fiind realizată de oameni de știință de la universități ca Centrul de Astrofizică MIT/Harvard-Smithsonian din SUA sau Institutul Heidelberg pentru Studii Teoretice din Germania. Oamenii de știință spun că dacă calculele necesare realizării unui astfel de model ar fi fost făcute pe un PC obișnuit, ar fi fost gata după mai bine de 2.000 de ani. Studiul a fost publicat în revista științifică Nature.

 

 

Puteți accesa și:

Google Timelapse ne arată schimbările radicale ale Pământului din ultimii 28 de ani

Instrument Google Earth care ne arată cum s-a schimbat planeta

VIDEO Calea Lactee și lasere, un timelapse realizat în Hawaii

Nouă luni într-un minut: ce face robotul Curiosity pe Marte (timelapse)


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger