Prima şcoală din lume care introduce pupitre la care copiii vor sta în picioare

3

Din ce în ce mai multe studii atrag atenţia asupra pericolelor pe care le presupune un lucru banal: statul jos. Un experiment cu elevi de liceu arată chiar că statul în picioare la ore, în loc de așezat, îmbunătățește rezultatele la teste cu 20%. Pornind de la acest tip de statistici, o şcoală din California a decis să devină prima instituţie de învăţământ din SUA şi, cel mai probabil, din lume, care să renunţe la pupitrele tradiţionale, unde elevii stau aşezaţi. Începând din această vară, la şcoala gimnazială Vallecito din San Rafael, elevii vor sta la ore în picioare.

 

3045201-inline-i-1-at-this-elementary-school-every-student-will-have-a-standing

 

Ideea de a face această transformare aparţine lui Juliet şi lui Kelly Starrett, cofondatorii San Francisco CrossFit, o sală de gimnastică unde se antrenează sportivi olimpici şi atleţi internaţionali, potrivit unor programe intensive. După ani buni de conferinţe despre pericolele sedentarismului şi ale statului jos, Juliet şi Kelly au decis să aplice principiile pe care le promovează în şcoala unde învaţă fiica lor.

După ce au petrecut timp în şcoală şi au observat că mulţi dintre copii întâmpinau dificultăţi în timpul orelor de sport, cei doi părinţi au investigat rezultatele obţinute în alte câteva experimente, în cadrul cărora s-a observat, printre altele, că acei copii care lucrează din picioare la pupitre ard cu 17% mai multe calorii decât cei care stau jos.

 

 

Aşa că soţii Starrett au cumpărat mobilier adecvat pentru o sală de clasă din cadrul şcolii californiene. Profesorii s-au arătat încântaţi de această propunere, astfel încât, la scurtă vreme, mai multe clase au fost dotate cu acelaşi tip de mobilier.

În aceste săli există şi câteva scaune, unde elevii se pot aşeza dacă vor, însă majoritatea s-au adaptat fără probleme la noua poziţie. “În prima clasă pe care am mobilat-o, în primele două-trei luni, copiii mai stăteau din când în când pe scaune, cu rândul. Apoi scaunele au rămas goale, adunate într-un colţ. E interesant că niciun copil de clasa întâi nu s-a aşezat deloc pe scaun — până ajungi în clasa a patra, eşti aşa obişnuit să stai jos, încât e nevoie de antrenament pentru a te obişnui să stai în picioare,” arată Juliet Starrett.

 

 

În total, elevii petrec zilnic la şcoală în jur de 3-4 ore în picioare şi au opţiunea de a se aşeza oricând pe podea. Fiecare pupitru este ajustat după înălţimea fiecărui elev în parte şi este prevăzut cu o bară unde copiii îşi por sprijini picioarele, pentru o poziţie mai confortabilă. Mai mult, această soluţie se dovedeşte eficientă în cazul copiilor dignosticaţi cu ADHD, care se pot mişca şi foi după bunul plac, fără a mai fi nevoiţi  să petreacă ore în şir aşezaţi. În medie, un copil petrece între 80 şi 90% din timpul de veghe, stând jos. Chiar şi în cazul copiilor care practică sporturi, cercetările arată că intervalurile de pregătire fizică nu compensează pentru timpul îndelungat petrecut în poziţie şezută.

În prezent, şcoala strânge fonduri pentru a dota toate sălile de curs cu mobilier unde copiii să poată sta în picioare, iar soţii Starrett au lansat o organizaţie nonprofit, numită StandUpKids, prin care să faciliteze schimbarea mobilierului şi, nu în ultimul rând, a mentalităţii, în cât mai multe şcoli.  În zece ani, cei doi speră ca toate şcolile publice din SUA să aibă pupitre la care copiii să stea în picioare.

Sursa: Fastcoexist

 

Puteţi citi şi:

Copiii de azi sunt într-o formă fizică mai proastă decât cei din generaţia trecută

Viaţa sedentară ne face mai anxioşi

În curtea primei şcoli vegetariene din SUA


3 comentarii

  1. Nu mi se pare o ideea chiar atat de buna. Nici statul in picioare atata timp nu face bine picioarelor. In plus, ar trebui sa stai cu capul aplecat pentru a citi ceva de pe banca sau pentru a scrie, ceea ce duce la spondiloza cervicala.

  2. Nu trebuie sa stai aplecat, fiecare pupitru se poate ajusta dupa inaltimea elevului, si cei care vor, pot sta jos, pe podea. Faptul ca noi am fost obisnuiti sa stam pe scaun nu inseamna neaparat ca alternativele la aceasta pozitie nu sunt bune.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger