Prima piscină publică fără clor din SUA

0

Pentru un american, accesul la o piscină cu apă filtrată natural înseamnă fie să aibă suficienţi bani încât să îşi permită în curtea lui aşa ceva, fie să locuiască în Europa, scrie site-ul UpWorthy. Acum, însă, în SUA a fost inaugurată prima piscină publică fără clor, situată în Minneapolis (foto mai jos).

Piscinele naturale se folosesc de plante, pietre şi alte filtre biologice pentru curăţarea apei, dar în niciun caz de substanţe chimice. Sunt curate, sigure şi frumoase, pe deasupra. În Europa, ele au devenit o obişnuinţă încă din anii 1980, când au început să apară în Austria şi Germania. De atunci, numărul lor a tot crescut, ajungând la peste 20.000 în prezent, în toată Europa, dintre care destul de multe sunt publice, susţine site-ul citat. În SUA, însă, lucrurile stau diferit: piscinele publice sunt strict reglementate de reguli care implică folosirea chimicalelor pentru curăţarea apei de bacterii, iar piscinele naturale sunt, de obicei, luxul oamenilor bogaţi.

 

Piscină naturală în Austria

 

La sfârşitul săptămânii trecute, în Minneapolis a fost inaugurată, însă, prima piscină publică fără clor din SUA. Este numită “Webber Natural Pool” şi a durat patru ani să fie construită; costurile au fost de 6 milioane de dolari, iar problemele legale au fost şi ele pe măsura provocării, construcţia fiind de multe ori întârziată. În cele din urmă, piscina a fost deschisă. Are, la un capăt, apă mai mică, iar la altul, apă mai adâncă, precum şi o platformă pentru sărituri, benzi pentru înot şi este destul de încăpătoare. La fiecare 12 ore, toată cantitatea de apă trece printr-un bazin de regenerare, plin cu peste 7.000 de plante acvatice diferite şi cu pietriş. Plantele consumă unele bacterii, altele rămân în pietriş.

 

Piscină naturală în Marea Britanie

 

Însă nu neapărat mecanismul de curăţare face piscina atât de atrăgătoare, cât faptul că este populată cu broaşte şi broaşte ţestoase, alături de alge, care să menţină ecosistemul. Totodată, piscina este înconjurată de foarte multă verdeaţă. “Este responsabilitatea noastră să fim gardienii interesului public, atât când vine vorba de teren public, cât şi de apă publică. Ţine de misiunea noastră”, a declarat Jayne Miller, administrator al comitetului pentru parcuri şi locuri de recreere din Minneapolist. Iniţiativa vine în contextul în care, în SUA, anul, aproximativ 5.000 de copii şi adolescenţi ajung la secţiile de urgenţă ale spitalelor din cauza chimicalelor din piscine.

 

Sursa, foto şi mai multe detalii: UpWorthy

 

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger