Prima națiune 100% solară

0

Deși mare parte din bugetul său este asigurat printr-un ajutor de la Noua Zeelandă, cetățenii săi fiind încă cetățeni ai acestui din urmă stat, Tokelau, care nu are încă statut de autoguvernare în ONU, ar putea deveni însă prima națiune din lume alimentată exclusiv cu energie solară, scrie Tree Hugger, până în luna septembrie.

 

Laguna Nukunonu din Tokelau/Wikipedia-CloudSurfer

 

Tokelau este un teritoriu de 10 kilometri pătrați din Pacificul de Sud format din trei atoli, aflați acum în procesul de a elimina motorina pentru producerea de electricitate și a instala în loc 4.000 de panouri solare. Primul dintre atoli are jumătate dintre panourile prevăzute deja instalate, celelalte urmând să fie plasate până în septembrie.

Veniturile anuale ale micii națiuni sunt sub 500.000 de dolari, iar bugetul național este de 2,8 milioane de dolari, ceea ce însemna că cei peste 1 milion de dolari cheltuiți anual pe electricitatea generată de motorină erau o povară. Deși instalarea panourilor solare va costa 7,5 milioane de dolari, bani care vor veni de la guvernul neozeelandez, ea este menită să elibereze cei trei atoli de dependența față de Noua Zeelandă. Panourile solare vor funcționa aproape 20 de ani până să necesite operațiuni de întreținere. Deși acest record este lăudabil, scrie Tree Hugger, este vorba doar de o populație de 1.400 de oameni.

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger