Spre sfârşitul anului, vom putea admira un spectacol celest oferit de trecerea cometei ISON prin sistemul nostru solar. Mai exact, vom vedea lumina cometei între lunile noiembrie 2013 şi ianuarie 2014, când aceasta se va afla la o distanţă de aproximativ 1,77 milioane de kilometri de soarele nostru.
Cometa C/2012 S1 (ISON) va trece pentru prima oară prin sistemul nostru solar în toamnă, apropiindu-se destul de mult de soare. Acum, ea se află la 756 de milioane de kilometri distanţă, undeva pe orbita planetei Jupiter, dar deja şi-a format coada strălucitoare de praf stelar şi gaz, care se întinde pe aproape 65.000 de kilometri în urma ei. Cometa a fost descoperită în luna septembrie a anului trecut, de către doi astronomi amatori, care lucrau cu reţeaua optică International Scientific Optical Network (ISON) de lângă Kislovodsk, Rusia (de aici şi numele dat cometei).
În ianuarie, cometa a fost observată mai îndelungat de către NASA: timp de 36 de ore, lumina cometei (foto), aflată încă foarte departe, a fost monitorizată pentru a i se stabili traiectoria. Observarea a fost realizată cu ajutorul navetei spaţiale Deep Impact, lansată în spaţiu în ianuarie 2005. Acesta este instrumentul cu ajutorul căruia NASA studiază diverse obiecte stelare, precum comete sau asteroizi, în încercarea de a cunoaşte mai bine spaţiul care ne înconjoară şi de a descoperi, din timp, potenţiale pericole pentru Pământ.
Sursa şi foto: Discovery News